Membrii unui sindicat de la Rompetrol Rafinare Petromidia se pregătesc pentru a doua zi de proteste

.
. (Andrei Popescu/ Epoch Times)
Epoch Times România
15.01.2013

Reprezentanţii Sindicatului Lucrătorilor de pe Platforma Industrială Midia Năvodari au anunţat că vor protesta şi marţi, pentru a doua zi consecutiv, de la ora 13.00, nemulţumiţi că nu sunt primiţi la negocierile noului Contract Colectiv de Muncă.

Vasile Pascu, preşedintele SLPIMN, a declarat că aceste negocieri sunt purtate acum numai cu Sindicatul Petrochimistul, sindicat reprezentativ pe unitate, potrivit Legii 62 (reprezintă mai mult de 50% plus 1 din salariaţi).

”Noi nu ştim ce se discută, care sunt prevederile noului contract. Nu e vorba numai prima de vacanţă, ci de toate prevederile contractului”, a precizat Pascu, al cărui sindicat reprezintă 480 de angajaţi, din totalul de circa 2.500. El a mai spus că pe platforma industrială mai există un sindicat, Vega, care, de asemenea, nu este chemat la negocieri. ”Am cerut în nenumărate rânduri conducerii să ne informeze despre ce se întâmplă. Nu am primit niciun răspuns”, a declarat Pascu.

Cea mai importantă revendicare se referă la prima de vacanţă, suspendată în 2011 pentru un an, cu acceptul tuturor celor trei sindicate. Acum, conducerea Rompetrol Rafinare a înjumătăţit valoarea acesteia, de la 4.000 de lei la 2.000 de lei, lucru cu care SLPIMN nu este de acord. Totuşi, Pascu afirmă că circa 1.100 de angajaţi ar fi semnat modificarea. O altă revendicare se referă la plata contravalorii a mai mult de jumătate din biletele de vacanţă, potrivit Contractului Colectiv de Muncă. Liderii de sindicat au subliniat că în ultimii trei ani salariile în unitate nu au fost mărite nici măcar cu rata inflaţiei, în timp ce alte drepturi le-au fost tăiate.

Protestele vor continua până pe 19 ianuarie. Ele sunt organizate în afara unităţii, timp de o oră pe zi. ”Protestele vor înceta numai dacă suntem chemaţi la negocieri”, a afirmat Vasile Pascu.

Administraţia a anunţat, luni, că este deschisă dialogului constructiv cu angajaţii. ”Rompetrol este deschis dialogului constructiv cu toţi angajaţii săi, în măsura în care cererile acestora sunt în acord cu legislaţia în vigoare şi nu periclitează stabilitatea financiară sau operaţională a companiei”, a anunţat compania, printr-un comunicat de presă.

În comunicat se mai afirmă că obiectivul principal al companiei a vizat în această perioadă economică dificilă menţinerea locurilor de muncă şi a salariilor aferente, dar şi optimizarea activităţilor, reducerea costurilor şi finalizarea programului de creştere a capacităţii de rafinare la 5 milioane de tone, precum şi alinierea întregii producţii la standardele europene de calitate – Euro 5.

”Trebuie să ţinem cont că peste 25.000 de persoane beneficiază lunar direct sau indirect de activitatea platformei Petromidia (angajaţii şi familiile lor, colaboratori, parteneri, furnizori, etc). Discuţiile cu reprezentaţii angajaţilor au respectat Legea dialogului social (Legea nr.62/2011), care stabileşte cadrul, actorii şi principiile necesare identificării şi adoptării unor soluţii eficiente şi echitabile tuturor părţilor. Astfel, soluţionarea revendicărilor privind cuatumul primei de concediu şi a biletelor de tratament, dar şi a condiţiilor necesare încheierii noului contract colectiv de muncă trebuie făcute în limite rezonabile, raportate la condiţiilor economice dificile prin care trece întreaga industrie de rafinare europeană”, se mai arată în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor