Membru CNA, mesaj pentru Antena 3 şi România TV: Libertatea de exprimare nu înseamnă că poţi minţi, calomnia sau manipula

Modul în care Antena 3 şi România TV, posturile lui Dan Voiculescu şi Sebastian Ghiţă, înţeleg să-şi exercite libertatea de exprimare nu este deloc pe placul lui Valentin Jucan, unul dintre cei mai vocali membri CNA.
Valentin Jucan
Valentin Jucan (Epoch Times România)

Unul dintre membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului, Valentin Jucan, le-a transmis un mesaj tranşant posturilor de televiziune Antena 3 şi România Tv, intens criticate în ultima vreme pentru modul în care au prezentat protestele împotriva "ordonanţelor-elefant".

"Libertatea de exprimare nu înseamnă că poţi minţi, calomnia, manipula, înjura, ataca instituţii pentru a-ţi proteja patronul corupt, instiga la disoluţia autorităţii de stat, anula valorile adevăratei democraţii sau aşeza românii unii împotriva celorlalţi. Libertatea mai largă de exprimare de care se bucură jurnaliştii, consacrată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, nu permite, nu include niciuna dintre variantele de mai sus.

Această libertate se referă la posibilitatea jurnaliştilor de a accentua fapte sau trăsături (imorale sau, după caz penale) ale unei persoane/instituţii publice, în cadrul unei investigaţii jurnalistice cu standarde de corectitudine, imparţialitate şi onestitate dar numai în folosul publicului", le-a transmis reprezentanţilor celor două posturi Valentin Jucan, pe pagina sa de Facebook.

În acelaşi timp, membrul CNA atrage atenţia că instituţia pe care o reprezintă este direct responsabilă de modul în care românii sunt manipulaţi.

"De 5 ani tot spun că CNA. este direct responsabil de starea audiovizualului din România, respectiv de modul în care românii sunt informaţi/manipulaţi. Este bine că măcar acum unii realizează... CNA trebuie să aplice legea corect, nu părtinitor, ca până acum", a subliniat Valentin Jucan.

Reacţia oficialului vine după ce, în urmă cu puţin timp, o parte din societatea civilă a atras atenţia că "somnul CNA naşte monştri mediatici" şi a solicitat autorităţilor statului readucerea instituţiei "în slujba interesului public". Detalii aici.