"Somnul CNA naşte monştri mediatici". Societatea civilă cere deblocarea şi evaluarea activităţii instituţiei

Influenţa politicului este tot mai accentuată în agenda unor televiziuni private, care abuzează de dreptul la libera exprimare în detrimentul dreptului la informare corectă. Abuzul a fost posibil şi pentru că CNA a fost pasiv şi nu a impus standarde minime de igienă în spaţiul public de dezbatere şi de informare, acuză ActiveWatch.
Laura Georgescu, CNA
Laura Georgescu, CNA (Epoch Times România)

În contextul "derapajelor inacceptabile" identificate la posturile Antena 3 şi România TV din seara de 22 ianuarie, atunci când au avut loc proteste masive împotriva ordonanţelor privind graţierea şi modificarea Codurilor Penale, ActiveWatch solicită activarea tuturor mecanismelor legale pentru verificarea activităţii Consiliului Naţional al Audiovizualului cu scopul readucerii instituţiei "în slujba interesului public". Demersul beneficiază de susţinerea mai multor organizaţii non-guvernamentale.

"Cerem comisiilor parlamentare pentru mass-media să evalueze de urgenţă situaţia dezastruoasă a CNA, într-o întâlnire cu participare publică. Cerem membrilor CNA de bună-credinţă să expună public disfuncţiile şi să demaşte persoanele şi mecanismele care au condus la sabotarea instituţiei.

Cerem CNA să judece cu prioritate absolută sesizările privind derapajele comise de televiziuni în relatarea manifestaţiilor din 22 ianuarie 2017. Cerem CNA să analizeze cu celeritate toate derapajele din campania electorală şi din perioada imediat următoare", se arată într-un comunicat ActiveWatch.

ActiveWatch a avertizat în repetate rânduri că reducerea eficienţei CNA în ultimii ani a favorizat proliferarea comportamentelor ilegale ale unor radiodifuzori, în particular ale celor menţionaţi mai sus. Dacă ar fi folosite, Legea audiovizualului şi Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu toate imperfecţiunile lor, ar fi fost suficiente pentru a preveni derapajele grave ale operatorilor din audio-vizual.

Deriva CNA este accentuată, potrivit organizaţiei, de o serie de disfuncţionalităţi, precum:

1. faptele sesizate sunt evaluate cu întârziere atât de mare încât se prescriu înainte de a ajunge să fie penalizate. Drept argument stau cele peste 1600 de sesizări prescrise în perioada 2014 – 2016 (sursa: Pagina de Media), dar şi întârzierea unor rezoluţii pentru abaterile sesizate pe durata campaniei electorale din noiembrie – decembrie 2016;

2. radiodifuzorii primesc o singură penalizare pentru fapte cumulate pe perioada judecată de CNA, ceea ce încurajează recidiva;

3. instituţia nu mai reacţionează în timp real în timpul unor evenimente socio-politice majore, în care rolul mass-media este crucial;

4. instituţia nu funcţionează lungi perioade de timp (numai anul trecut au fost amânate 17 şedinţe din aceste considerente).

"Ultimii ani ne-au demonstrat că influenţa politicului este tot mai accentuată în agenda unor televiziuni private, care abuzează de dreptul la libera exprimare în detrimentul dreptului la informare corectă. Acest abuz a fost posibil şi pentru că CNA a fost pasiv şi nu şi-a folosit toate instrumentele legale pentru a impune nişte standarde minime de igienă în spaţiul public de dezbatere şi de informare. În acest context, este absolut necesară o dezbatere aplicată, pentru a aduce CNA în situaţia de a-şi exercita de facto mandatul de garant al interesului public", a subliniat ActiveWatch.

Organizaţiile semnatare susţin libertatea de exprimare şi consideră că un spaţiu mediatic bogat, vibrant şi divers este vital pentru evoluţiile democratice din România. Dezvoltarea unui astfel de spaţiu are, însă, nevoie de un organism de reglementare activ şi performant, care să joace onest rolul de arbitru, în interesul public.

Apelul ActiveWatch este susţinut de: Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Convenţia Organizaţiilor de Media (COM), Mediawise Society, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Centrul Român de Politici Europene şi Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură