Iohannis, la Strasbourg: Toată lumea mă întreabă 'ce se întâmplă la voi în ţară'. Nici vorbă de presiuni de la CEDO

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat la Strasbourg cu preşedintele CEDO, preşedintele Comisiei de la Veneţia şi secretarul general al Consiliului Europei despre controversatele proiecte privind amnistia şi graţierea promovate în ţară de PSD-ALDE.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Nici nu se pune problema unor presiuni sau a unei amenzi de 80 de milioane de euro impuse României de Curtea Europeană a Drepturilor Omului ca urmare a situaţiei din închisorile noastre, argument invocat de PSD-ALDE pentru a promova legea graţierii, a declarat marţi seară, la Strasbourg, preşedintele Klaus Iohannis.

"Este evident că în contextul în care acasă se discută despre cele două proiecte [amnistia şi graţierea - n.r.] am discutat şi cu preşedintele CEDO, şi cu preşedintele Comisiei de la Veneţia şi cu secretarul general [al Consiliului Europei - n.r.] am discutat aceste chestiuni. Toată lumea mă întreabă 'ce se întâmplă la voi în ţară', însă în contextul în care la noi acasă s-a tot vehiculat o posibilă decizie CEDO, posibile amenzi, am adus discuţia şi în această zonă şi sunt foarte mulţumit că am fost lămurit şi pot la rândul meu să lămuresc câteva lucruri, nu juridice, dar despre procedură.

Această decizie pilot va fi redactată şi va fi făcută cunoscută încă în prima jumătate a acestui an şi ea se va referi la situaţia din închisorile româneşti, însă de aici mai departe lucrurile trebuie privite şi cu optimism şi cu realism, se va arăta ce nu funcţionează, unde sunt problemele, se va da un termen destul de generos pentru ca în România să găsim soluţii. Următorul pas ar fi să găsim în România, deci acasă, probabil sub coordonarea Ministerului Justiţiei, un pachet de măsuri care vine să îmbunătăţească situaţia din închisorile din România", a declarat Iohannis, citat de Agerpres.

Potrivit preşedintelui, "în mod eronat" în România s-a vehiculat că în decizia-pilot a CEDO se cere graţierea.

"Graţierea este doar o posibilă soluţie, o mică parte din întregul pachet care trebuie să fie elaborat la noi. O altă parte a soluţiei ar putea să fie o procedură prin care deţinuţii se pot plânge la noi în România despre situaţia lor şi pot găsi soluţii sau măsuri compensatorii. Nici vorba de o presiune din partea CEDO, lucrurile sunt bine pregătite, sunt rezonabile şi vor fi puse la dispoziţia României, iar despre partea de sancţiuni sau amenzi aşa ceva nu se pune în discuţie acum. Nu va exista o sancţiune pentru România. Pot să vă spun cu toată claritatea că nu există aşa ceva şi nu va fi niciun fel de amendă. Amenzile nu se dau pauşal", a subliniat Iohannis.

Dacă România elaborează un pachet de măsuri care satisface cerinţele CEDO şi ale Consiliului European, atunci, a explicat Iohannis, toate dosarele pe această speţă vor fi returnate ţării noastre, care trebuie să le rezolve intern.

"Doar în măsura în care pachetul de măsuri nu rezolvă deloc problema, sau cred că nu putem să discutăm despre aşa ceva că dacă nu ar fi niciun fel de măsură, atunci aceste dosare ar rămâne la CEDO şi ar fi lucrate individual. Este posibil ca într-o speţă concretă să apară o sancţiune pentru România, însă despre acele 80 de milioane nici nu poate fi vorba. Aici a făcut cineva un calcul pe colţul mesei, folosind o informaţie dintr-o speţă care s-a referit la Italia şi în niciun caz aşa ceva nu se va aplica la România, nu ştie nimeni câţi deţinuţi ar avea dreptul la o compensaţie. Aceste calcule pe bune încă nu le-a făcut încă nimeni. Haideţi să aşteptam să vedem ce doreşte CEDO de la noi, să ne apucăm de treabă, să elaborăm un pachet serios pentru România şi atunci nu va fi nicio amendă, că rezolvăm problema acasă", a punctat Iohannis.

Şeful statului susţine că, eventual, graţierea poate fi o mică parte din pachetul de soluţii.

"Această discuţie îmi confirmă că la noi problema s-a pus total greşit. În loc să se încerce o soluţie - fiindcă ce v-am spus eu ştiu şi cei de la Ministerul Justiţiei - printr-un pachet întreg de soluţii discutat cu specialiştii, cu parlamentarii, s-a mers pe scoaterea unei teme din context şi ambalarea pentru populaţie într-un fel care nu mi s-a părut potrivit. Graţierea nu poate fi făcută pentru politicieni", a arătat Iohannis.

Preşedintele a indicat că termenul rezonabil până la care România poate elabora un pachet de măsuri în acest caz ar fi de regulă până în 18 luni.

"Din moment ce apare o hotărâre pilot, noi ne apucăm de treabă, elaborăm un pachet de măsuri, nici nu concep să nu facem aşa ceva", a concluzionat Iohannis.