"Operaţiunea Referendumul". Tăriceanu: Mi se pare extrem de păgubos. Iohannis pune eticheta de ţară coruptă pe România

Prin abordarea temei combaterii corupţiei în referendum, preşedintele Klaus Iohannis face o greşeală strategică şi dăunează mult percepţiei pe care românii şi străinii o au o despre ţara noastră, consideră şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi-a manifestat nemulţumirea faţă de iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis, care, indignat fiind de cele mai recente demersuri ale PSD-ALDE în domeniul justiţiei - modificarea Codurilor Penale şi graţierea, a chemat poporul să-şi exprime voinţa cu privire la "continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice".

Scrisoarea preşedintelui privind declanşarea procedurii pentru organizarea referendumului, destinată şefilor celor două Camere ale Parlamentului, a fost dată mai întâi la presă ca să facă valuri, a acuzat Tăriceanu.

"Documentul cu scrisoarea preşedintelui prin care anunţă că a declanşat procedura privind organizarea unui referendum naţional a fost dat întâi la presă, pentru că nu era făcut pentru Parlament. Era făcut ca să facă valuri în presă. La Parlament noi avem un regulament şi o lege, care ne obligă în actualele condiţii, să dăm drumul la procedurile care se impun pentru organizarea referendumului cerut de preşedinte. Vom discuta acest lucru în Biroul Permanent şi vom stabili paşii care trebuiesc urmaţi", a declarat Tăriceanu, într-o intervenţie telefonică la Antenea 3, citat de Agerpres.

Prin demersul său, Iohannis face, în opinia liderului ALDE, o "greşeală strategică" şi "dăunează mult percepţiei pe care românii şi străinii o au o despre ţara noastră".

"Preşedintele a ales alte teme care, în fine, rămân de văzut. Cred că toată lumea este de acord cu combaterea corupţiei. Ceea ce mi se pare mie extrem de păgubos este că în acest fel preşedintele pune o etichetă definitiv pe România, o etichetă nedorită, şi care nu este corespunzătoare realităţii şi anume că România este o ţară coruptă. În România există corupţie cum există în toate ţările din lume. E un fenomen care trebuie combătut. Dar cred că în felul acesta preşedintele face o greşeală strategică şi dăunează mult percepţiei pe care şi românii şi străinii o au o despre ţara noastră", a punctat Tăriceanu.

În acelaşi timp, şeful Senatului a opinat că politicienii din străinătate nu sunt la curent cu politica internă din ţara noastră.

"Puţină lume de acolo (n.r. Strasbourg) ştie că preşedintele este într-un conflict cu majoritatea cetăţenilor acestei ţări, puţină lume de acolo ştie că nu vrea să accepte rezultatul alegerilor în care a fost înfrânt. Puţină lume ştie de acolo că rezultatul alegerilor a fost un blam pentru preşedinte şi el vine cu o temă care nu face decât să ne dăuneze.

Oamenii de acolo nu au cum să ştie care este realitatea politică internă, luptele interne, ceea ce face preşedintele, cum încearcă să iasă din această letargie care a caracterizat primii doi ani de mandat. Preşedintele, în loc să fi încercat conform atribuţiilor sale constituţionale să promoveze cu adevărat un proiect constructiv în aceşti doi ani de mandat, găseşte o temă care este numai o temă politică, menită să-l ajute în perspectiva alegerilor din 2019, chiar dacă ceastă temă va avea consecinţe extrem de defavorabile asupra României", a adăugat Tăriceanu.