Meniul secret al miliardarilor din Wall Street, servit într-un restaurant "antic" din New York

Prima cerinţă pentru a-l gusta: trebuie să fii bogat
Leonardo Di Caprio în filmul "Lupul de pe Wall Street"
Leonardo Di Caprio în filmul "Lupul de pe Wall Street" (Paramount Pictures)

Multe filme, printre care şi Lupul de pe Wall Street (The Wolf of Wall Street), ne prezintă scene din viaţa celor cărora le place să facă bani şi nu se opresc niciun moment, cu toate că, uneori, ar trebui să facă o pauză şi să mănânce, la fel ca Jordan Belfort, interpretat de Leonardo Di Caprio, şi Mark Hanna - rol interpretat de Matthew McConaughey - în filmul regizat de Martin Scorsese în anul 2013.

Se pare că brokerii nu se mulţumesc cu orice fel de mâncare, de obicei aleg cele mai bune restaurante. Locul preferat al multora dintre ei este Delmonico’s, cel mai exclusivist steakhouse de pe Wall Street, dar şi unul dintre cele mai vechi restaurante, fiind unul dintre primele deschise în New York, în urmă cu 180 de ani.

Pe lângă faptul că este un restaurant istoric în cartierul financiar, are onoarea să fie şi cel mai bun steakhouse (restaurant unde se servesc biftecuri), şi a fost vizitat de diferite personalităţi, ca foşti preşedinţi ai Statelor Unite - Abraham Lincoln şi Andrew Johnson - şi scriitorul Mark Twain.

Scriitorul Mark Twain în Delmonico's
Scriitorul Mark Twain în Delmonico's (Museum of the City of New York)

În meniul lor, în afară de carne, găsim tot felul de specialităţi de mâncăruri. Dar pe lista lor obişnuită nu sunt prezentate toate, sunt câteva care nu apar în meniul normal şi fac parte din Secret Billionaire’s Menu, un meniu secret exclusiv pentru multi-milionari. Acest lucru se datorează faptului că felurile de produse oferite nu se află la îndemâna tuturor bugetelor.

Acest meniu special a apărut din dorinţa clienţilor permanenţi ai restaurantului care doreau ceva diferit de meniul oferit în mod obişnuit. CEO Billy Oliva a precizat pentru Business Insider: "Avem mulţi tipi de pe Wall Street aici şi aceştia întotdeauna sunt în competiţie unul cu celălalt".

La rândul ei, revista Forbes prezintă câteva specialităţi aflate în Secret Billionaire’s Menu. Vă prezentăm câteva dintre ele menţinând denumirile lor originale în limba engleză.

Wall Street Grilled Cheese

(Delmonico’s)

La prima vedere pare un sandwich simplu, dar ingredientele din acest fel de mâncare ridică costul la 100 dolari. Se prepară cu două feluri de brânzeturi elveţiene: Scharfe Maxx, în valoare de peste 50 de euro kilogramul, şi L'Etivaz, o brânză care se face numai vara şi are un preţ similar cu Maxx. În afară de brânzeturi, se pune bacon prăjit la foc mic timp de 18 ore, bucăţele subţiri de trufă neagră şi un muştar de smochine special, făcut de bucătarul restaurantului.

Billionaire’s Flatbread

(Delmonico’s)

Este mâncarea stea - sau cea mai scumpă - a meniului. Costă nici mai mult, nici mai puţin de 150 de dolari. Această bucată de pâine este preparată cu carne de vită wagyu, homar, foie gras (ficat de gâscă), bucăţele de trufă neagră şi frunză de aur comestibil de 24 de carate.

Black & gold half-moon cookie

(Delmonico’s)

Este o inovaţie a reţetei clasice de biscuiţi albi şi negri, un dulce destul de comun în New York. Cu toate acestea, acest desert nu este făcut numai din ciocolată albă şi neagră. Pentru a obţine culoarea aurită, la reţetă a fost adăugat praf de aur de 24 de carate, care a fost amestecat ulterior cu fondant alb. Preţul acestui dulce este de 50 dolari bucata.

Billionaire’s Milkshake

(Delmonico’s)

(Delmonico’s)

În încheiere, în meniul secret se află o băutură de piure de fructe proaspete cu lapte în două variante: cu ciocolată şi cafea. La ambele se adaugă îngheţată, pop-corn caramelizat, garnitură de ciocolată aranjată, bineînţeles, într-o frunză de aur comestibil de 24 de carate. Preţul? Ambele băuturi costă câte 35 de dolari.

Un meniu complet cu aceste feluri de mâncare prezentate, potrivit Business Insider, costă 335 dolari.

(Business Insider)

Articole de referinţă: Business Insider: Wall Street's oldest steakhouse has a secret menu for billionaires — here's what's on it, Eater: Remembering Delmonico's, New York's Original Restaurant