Menopauza: manifestările neplăcute pot fi ameliorate

Plante din gradina
Plante din gradina (Cat Rooney / The Epoch Times)

Odată cu înaintarea în vârstă, în viaţa femeii se instalează menopauza, care de multe ori este însoţită de simptome neplăcute ce dau bătăi de cap. Nu vă temeţi, natura are soluţiile potrivite pentru înlăturarea acestora.

Menopauza este un proces biologic natural ce apare la femei între 40 şi 50 de ani, debutând cu o perioadă numită premenopauză care durează în medie patru ani, şi este caracterizată de scăderea secreţiei hormonale normale. Ea este însoţită de tulburări de ritm cardiac, insomnie, dureri de oase, hiperexcitabilitate nervoasă, nivelul de estrogeni şi progesteron scade, iar hipofiza secretă mai mulţi hormoni foliculo-stimulanţi şi luteinizanţi.

În cazul apariţiei menopauzei timpurii, se produce o dereglare a axei hipotalamo-hipofizo-gonadice. Încetarea activităţii hormonale a ovarelor poate produce, în afara bufeurilor şi variaţii de tensiune, menstre neregulate, uneori cu sângerări abundente, osteoporoză, slăbirea memoriei şi a capacităţii de concentrare.

Pentru înlăturarea bufeurilor (senzaţia de căldură însoţită uneori de înroşirea pielii), sunt necesare un regim alimentar adecvat şi folosirea plantelor medicinale. În tratarea menopauzei, sunt utile exerciţiile de relaxare şi reflexoterapia. Se recomandă consumul de ceapă verde, soia (suplineşte lipsa de estrogeni ce apare în organism odată cu instalarea menopauzei), capsule de Evening Primerose (luminiţă de noapte), vitamina E, vitamina A, vitamina C, gemoderivatele din mlădiţe de zmeur. Brânca ursului este utilă în multe situaţii, fiind o plantă revigorantă care ajută ovarele să îşi reia activitatea, redeclanşând ciclul menstrual dar, atenţie, persoanelor care suferă de cancer mamar, ovarian sau uterin, le este interzisă această plantă şi poate fi înlocuită cu năpraznicul, ce declanşează ciclul menstrual şi are un efect benefic în cazul persoanelor care suferă de aceste tipuri de cancer. O altă plantă care ameliorează simptomele apărute la menopauză este coada calului, care contribuie la menţinerea unei densităţi osoase normale prin cantitatea de calciu pe care o conţine.

Dacă la începutul menopauzei, are loc o hemoragie uterină, se va lua pulbere de creţişoară, 3-4 linguriţe pe zi, timp de 4-5 zile.

Salvia este, de asemenea, un aliat în reducerea simptomelor menopauzei, normalizând activitatea endocrină, reducând transpiraţia, bufeurile şi favorizând detoxifierea organismului. Se administrează o linguriţă de 4-6 ori pe zi timp de 2 săptămâni.

O altă combinaţie de plante ce se poate administra la menopauză este formată din 3 plante: Angelică (Dong quai – bufeuri, dismenoree, amenoree şi metroragie), Black Cohosh (Cimicifuga racemosa – depresii nervoase, atrofii vaginale, are efect vasodilatator şi estrogenic), Lemnul lui Avram (Vitex agnus-castus – modifică secreţia hormonului luteinizant şi a celui foliculostimulator).

Odată cu instalarea menopauzei este bine să se consume mai multe fructe, cum ar fi caise, castane, curmale, banane, smochine, portocale, grapefruit, legume ca morcovul, spanacul, pătrunjelul, ţelina, alune, nuci, lucernă şi ulei din seminţe de în.

Acum vă puteţi bucura de viaţă chiar şi în perioada menopauzei pentru că plantele şi dieta sănătoasă va sunt aliaţi de încredere făcând uitate durerile de cap, senzaţia de oboseală intensă, durerile articulare sau stările depresive.

Nicoleta Fălan este fitoterapeut, terapii complementare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură