Merkel vizitează fostul lagăr de concentrare Dachau


Sârmă ghimpată la fostul lagăr de concentrare de la Dachau, sudul Germaniei. Pe 20 august 2013 cancelarul german Angela Merkel l-a vizitat cu ocazia Memorialului.. Mai mult de 200.000 de evrei, romi, oponenţil politici, persoanele cu handicap şi prizonieri de război au fost închişi în Dachau în timpul celui de al doilea război mondial.
Sârmă ghimpată la fostul lagăr de concentrare de la Dachau, sudul Germaniei. Pe 20 august 2013 cancelarul german Angela Merkel l-a vizitat cu ocazia Memorialului.. Mai mult de 200.000 de evrei, romi, oponenţil politici, persoanele cu handicap şi prizonieri de război au fost închişi în Dachau în timpul celui de al doilea război mondial. (GUENTER SCHIFFMANN / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
20.08.2013

Cancelarul doreşte să consolideze lupta împotriva extremismului neo-nazist în Europa. Astăzi va vizita fostul lagăr de concentrare de la Dachau, în Bavaria. Merkel a declarat într-un discurs că în Europa democratică în mod absolut nu poate fi acceptată nicio ideologie extremistă. Cancelarul a acceptat să viziteze fostul lagăr de concentrare, la invitaţia preşedintelui comunităţii de supravieţuitori, Max Mannheimer.

Cancelarul german Angela Merkel face un act istoric astăzi, căci ea va fi primul cancelar german care vizitează fostul lagăr de concentrare nazist de la Dachau.

Liderul german se va deplasa astăzi la Memorialul construit de către supravieţuitorii lagărului de concentrare Dachau din 1965 pentru a comemora victimele atrocităţilor comise în acel loc. Merkel va depune o coroană de flori după un discurs scurt, apoi se va deplasa pentru a vizita ruinele site-ului, deschise publicului şi care găzduieşte, de asemenea, cele patru capele care reprezintă toate religiile deţinuţilor, evrei, catolici, protestanţi şi ortodocşi ruşi.

Purtătorul de cuvânt al primului ministru, Steffen Seibert, a declarat că este pentru prima dată cand un şef de guvern vizitează acest lagăr de concentrare german.

Preşedintele comunităţii foştilor prizonieri de la Dachau, Max Mannheimer, a declarat că vede un mesaj politic cheie în acest semnal puternic de respect pentru foştii deţinuţi, în această perioadă în care anti-semitismul este din ce in ce mai frecvent, iar ostilitatea faţă de evrei este în creştere într-un mod alarmant.

Deşi va fi prima vizită a unui cancelar german în Dachau, Merkel a vizitat deja alte foste lagărele de concentrare naziste, cum ar fi Buchenwald, împreună cu preşedintele american Barack Obama în luna aprilie a anului 2010.

Dachau a fost primul lagăr de acest gen, pus în funcţiune în 1933, la scurt timp după ce Adolf Hitler a venit la putere. Dacha a devenit ulterior modelul de urmat pentru realizarea tuturor celorlalte lagăre de concentrare.

Mai mult de 200.000 de oameni au fost încarceraţi la Dachau şi peste 41.000 de oameni au fost omorâţi cu brutalitate, lăsaţi chiar să moară de foame, înainte ca trupele americane să le elibereze, în aprilie 1945.

Vizita lui Merkel va anticipa cu două săptămâni călătoria istorică de reconciliere a preşedintelui german Joachim Gauck, în Franţa, care se va deplasa împreună cu preşedintele francez Francois Hollande la satul de Oradour-sur-Glane distrus de către nazişti pe 10 iunie 1944. Dintre cele 642 de persoane, majoritatea femei şi copii, au rămas doar şase supravieţuitori: masacrul a fost comis prin masarea oamenilor într-o biserică în care au fost apoi introduse gaze toxice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor