MERS se dezvoltă în forţă. Două spitale închise în Coreea de Sud

Călătorii poartă măşti de protecţie într-un metrou din Seul pentru a împiedica contractarea virusului MERS, 5 iunie 2015.
Călătorii poartă măşti de protecţie într-un metrou din Seul pentru a împiedica contractarea virusului MERS, 5 iunie 2015. (Captură Foto)

Ministerul sud-coreean al Sănătăţii a închis joi două spitale, pentru prima dată de la apariţia Sindromului Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) în Coreea de Sud, pentru a împiedica răspândirea de infecţii în masă – aşa cum s-a întâmplat în cazul Spitalului Sfânta Maria din Pyeongtaek şi a Centrului Medical Samsung.

Centrul Medical Mediheal din Seul şi Spitalul Changwon SK din Changwon au fost izolate de restul lumii. Pacienţii şi personalul celor doua spitale nu pot părăsi incinta acestora şi nimeni nu poate vizita sau intra în instituţiile respective, conform publicaţiei Korea Joongang Daily.

Fiecare membru al personalului spitalelor izolate a oferit asistenţă pacienţilor consideraţi a fi puternic contagioşi, susţin autorităţile sud-coreene.

Pacientul nr. 98, care a fost infectat cu MERS de către Pacientul nr. 14 la Centrul Medical Samsung, a fost spitalizat la Centrul Medical Mediheal din districtul Yangcheon, în sud-vestul capitalei sud-coreene Seul, timp de 3 zile începând cu 4 iunie.

“Pacientul nr. 98 s-a aflat la Centrul Medical Mediheal în timp ce era puternic contagios”, a declarat joi primarul capitalei sud-coreene, Park Won-soon, în cadrul unei întâlniri cu 25 de guvernatori districtuali din Seul. “Avem nevoie de o carantină totală pentru a-l împiedica [Centrul Medical Mediheal] să devină un al doilea Centru Medical Samsung.”

Spitalul Changwon SK este locul unde a fost tratat Pacientul nr. 115 şi unde sunt izolaţi în prezent 37 de pacienţi, 9 rude ale lor şi 32 de membri de personal medical.

Guvernul sud-coreean ia de asemenea în considerare sigilarea altor spitale vizitate de Pacientul nr. 90, care a început să manifeste primele simptome în 3 iunie.

Numărul cazurilor de MERS au crescut joi la 122, incluzând 8 persoane care au contractat virusul la Centrul Medical Samsung, unde a fost descoperită prima persoană infectată care, la rândul ei, a contractat virusul în timpul unei călătorii în Orientul Mijlociu.

Mai mult, autorităţile sud-coreene au raportat vineri că numărul victimelor virusului MERS a ajuns la 11, adăugând că până acum doar 7 pacienţi şi-au revenit complet în urma infecţiei.

Guvernul sud-coreean nu a specificat cum au contractat virusul 5 dintre ultimii 14 pacienţi, crescându-se temerile legate de declanşarea unor infecţii de generaţia a patra. Ulterior, autorităţile au declarat că rezultatele testelor nu au ajuns decât joi şi că studiile epidemiologice încă nu au fost finalizate.

Începând de ieri, conform autorităţilor sud-coreene, 3.805 persoane se află sub carantină şi dintre acestea, 3.591 sunt restricţionate în locuinţele lor. Alte 214 de persoane sunt reţinute în centre medicale.

Ţinând cont că 11 noi spitale au început să trateze pacienţi cu MERS sau posibil infectaţi cu acest virus, lista spitalelor implicate în acest proces a crescut la 55.

În plus, primarul Seulului a discutat la întâlnirea de joi şi despre controversa iscată la Centrul Medical din Seul, din districtul Jungnang, unde un oficial al spitalului a trimis emailuri către aproximativ 90 dintre colegii săi, cerându-le să nu mai accepte pacienţi infectaţi cu MERS. Park a declarat că respectivul oficial a fost demis imediat.

Ministerul sud-coreean al Sănătăţii a anunţat, de asemenea, un plan detaliat pentru “spitalele sigure”, după ce ministrul sănătăţii Moon Hyung-pyo a avut o discuţie cu Asociaţia Medicală din Coreea, Asociaţia Spitalelor Coreene şi directorii spitalelor majore. În urma discuţiilor s-a stabilit că în acele “spitale sigure”, pacienţii cu MERS trebuie să fie complet izolaţi de ceilalţi pacienţi internaţi.

Ministerul sud-coreean al Educaţiei a declarat joi că numărul total al şcolilor care şi-au suspendat anumite cursuri sau care au fost complet închise a scăzut la 2.431, deşi miercuri numărul lor a fost de 2.704.

Se crede că MERS are legătură cu Sindromul Respirator Acut Sever (SARS), care a ucis sute de oameni în cadrul unei epidemii extinse în 2003 în China, Hon Kong şi marginal în ţări din Asia de sud-est, dar şi în Canada, unde a ajuns datorită muşamalizării epidemiei de către regimul de la Beijing.

Deşi coronavirusul MERS este considerat a fi mai puţin infecţios decât SARS, totuşi este mai letal.

Majoritatea cazurilor de MERS au fost înregistrate în Arabia Saudită, una dintre cele 20 de ţări unde a fost descoperit virusul. Epidemia din Seul este cea de-a doua ca mărime din întreaga lume, susţine Deutsche Welle.

În prezent nu există un vaccin pentru acest virus care se răspândeşte prin contact apropiat cu persoanele infectate. Rata de deces a acestui virus este de aproximativ 35%, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.