Mici detalii despre ISIL - antrenaţi de SUA, înarmaţi de saudiţi

Radicalii suniţi ISIL din Irak executând prizonieri.
Radicalii suniţi ISIL din Irak executând prizonieri. (youtube.)

Membrii Statului Islamic din Irak şi Levant (ISIL) au fost pregătiţi, în anul 2012, de către instructorii Statelor Unite într-o bază secretă din Iordania, conform unor oficiali iordanieni familiari cu subiectul.

Oficialii spun că zeci de membrii ai ISIL au fost antrenaţi în acea perioadă ca parte a ajutorului secret furnizat insurgenţilor ce luptau împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad în Siria. Oficialii spun că pregătirea nu era menită să fie folosită într-o campanie viitoare în Irak.

Oficialii iordanieni declară că toţi membrii ISIL pregătiţi de Statele Unite pentru a lupta în Siria au fost mai întâi verificaţi ca să nu menţină legături cu grupurile extremiste precum Al-Qaeda.

În februarie 2012, WND a anunţat că Statele Unite, Turcia şi Iordania operează o bază de antrenament pentru rebelii sirienii din oraşul iordanian Safawi, în deşertul din nordul ţării. Relatarea a fost confirmată de alte numeroase rapoarte din mass media internaţională.

În martie 2013, săptămânalul german Der Spiegel anunţa că americanii antrenau rebelii sirieni în Iordania.

Citând mai mulţi participanţi la instructaj cât şi instructori, Der Spigel relata că nu se ştie dacă americanii lucrau pentru firme private sau dacă făceau parte din armata Statelor Unite, dar preciza că unii dintre organizatori purtau uniforme. Antrenamentul din Iordania s-ar fi concentrat pe folosirea armamentului anti-tanc.

Ziarul german relata că aproximativ 200 de bărbaţi au fost antrenaţi în decursul ultimelor trei luni, în timp ce Statele Unite plănuia să antreneze un total de 1.200 de membri ai Armatei Siriene Libere în două tabere din sudul şi estul Iordaniei.

Tot în martie 2013, Guardian anunţa că rebelii sirieni din Iordania erau pregătiţi de instructori americani, britanici şi francezi.

Reuters a relatat că purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA a respins imediat comentariile cu privire la raportul The Guardian. Ministrul francez de Externe şi cel al Marii Britanii au refuzat să comenteze subiectul pentru Reuters.

Oficialii iordanieni au acordat declaraţiile pentru WND pe fondul îngrijorărilor cu privire la posibilitatea ca violenţele inter-sectare din Irak să se răspândească în Iordania şi Siria.

Anterior, ISIL a publicat un material video în care ameninţa să intre în Iordania şi să-l ”măcelărească” pe Regele Abdullah, pe care-l consideră un inamic al islamului.

WND a raportat săptămâna trecut că, potrivit surselor din interiorul regimurilor siriene şi iraniene, Arabia Saudită a înarmat ISIL iar saudiţii sunt forţa mobilizatoare principală care susţine grupul afiliat Al-Qaeda.

WND a mai anunţat că, potrivit unei surse şiite aflate în contact cu un oficial de vârf al guvernului premierului irakian Nouri al-Maliki, admnistraţia Obama ştia de peste două luni de zile că grupul inspirat de Al-Qaeda capturase două oraşe irakiene şi că va ameninţa Bagdadul. Administraţia Obama pregătea luptători şi în Turcia.

Sursele au transmis pentru WND că cel puţin una din taberele de pregătire ale grupului Statului Islamic din Irak şi Levant, se află în vecinătatea Bazei Aeriene Incirlik de lângă Adana, Turcia, unde se află personal şi echipament american.

Sursa a mers atât de departe încât l-a numit pe Obama ”un complice” al atacurilor care ameninţă guvernul Maliki, pe care Statele Unite l-a ajutat să ajungă la putere în urma războiului din Irak.

Sursele susţin că după pregătirile din Turcia, mii de luptători ISIL au invadat Irakul, trecând prin Siria, pentru a se alătura eforturilor formare a unui califat islamic care să se supună strict legilor islamice.