Mii de fermieri din Guangdong protestează cerându-şi drepturile

Într-un marş bine organizat, mai multe mii de fermieri au mărşăluit în Lufeng, provincia Guangdong, pe 21 noiembrie 2011, cerând dreptul la vot şi o rezoluţie în cazul terenurilor luate ilegal de autorităţi.
Într-un marş bine organizat, mai multe mii de fermieri au mărşăluit în Lufeng, provincia Guangdong, pe 21 noiembrie 2011, cerând dreptul la vot şi o rezoluţie în cazul terenurilor luate ilegal de autorităţi. (Weibo.com)

Mii de fermieri din provincia Guangdong au ieşit pe străzi în dimineaţa zilei de 21 noiembrie, cerând respectarea drepturilor omului, sfârşitul conducerii autoritare şi a corupţiei guvernamentale.

Locuitorii satului Wukang din ţinutul Lufeng au ieşit pe străzi luni dimineaţa, la ora 8, ducând numeroase bannere şi scandând sloganuri precum: „Opuneţi-vă conducerii autoritare, pedepsiţi corupţia şi daţi-ne drepturile înapoi.”

Ceea ce este unic este că pentru prima dată poliţiştii chinezi i-au escortat pe protestanţi, arătând astfel că este un act permis de către autorităţi.

Fotografii de la marş au fost postate pe Twitter. Potrivit sloganelor scrise pe bannere, principalele două nemulţumiri ar fi manipularea alegerilor din sat şi problemele din jurul Companiei de Dezvoltare Industrială Lufeng Wukang, înfiinţată ilegal.

Secretarul de partid din sat a deţinut această funcţie timp de mai mult de 40 de ani, fără nicio schimbare. De fiecare dată când în sat sunt organizate alegeri voturile false sunt folosite pentru a schimba rezultatele şi, după spusele sătenilor, ei nu au văzut niciodată buletine de vot autentice.

De asemenea, există aspecte controversate şi în legătură cu exproprierile de teren. Încă din anul 2009, sătenii din Wukang au înaintat petiţii din cauza problemelor exproprierilor. Potrivit unor săteni, 80% din terenul local colectiv a fost vândut ilegal şi oficialii au băgat în buzunar aproximativ 700 de milioane de yeni din compensaţii. Astfel au avut loc în luna septembrie „incidente în masă” între poliţişti şi săteni, în urma cărora multe persoane au fost rănite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe