Mike Tyson – sportivul care s-a autodenumit „cel mai rău om de pe planetă”

Legendarul boxer american, Mike Tyson.
Legendarul boxer american, Mike Tyson. (Christopher Polk / Getty Images)

Mike Gerrad Tyson, aşa cum reiese din certificatul de naştere, este unul din cei mai mari boxeri recenţi. ”Cel mai rău om de pe planetă”, aşa cum s-a autodenumit, este un pseudonim pe care sportivul l-a luat în serios, pe cât posibil, de-a lungul vieţii sale.

Unul din semnele clare că pseudonimul i se potriveşte era tocmai tatuajul de pe braţul său drept cu Mao Zedong, cel mai criminal conducător din blocul comunist, cu certitudine unul dintre cei mai răi oameni de pe planetă.

Performanţele sale din lumea sportului au fost întodeauna eclipsate de excesele de violenţă, abuzul de droguri şi comportamentul imoral pe care le-a manifestat atât în viaţa sportivă cât şi în cea nesportivă, imoralitate pe care nu s-a ruşinat să o facă publică în cartea sa autobiografică – „Adevăruri de neconstestat”, care a fost lansată marţi, 12 noiembrie.

Dacă perfomanţele sale din ringul de box au impresionat lumea sportului, recordurile negative înregistrate de Tyson de-a lungul vieţii ne prezintă o listă şocantă de evenimente.

La 11 ani, Tyson îşi începea parcursul în lumea drogurilor cu cocaina, unul din drogurile pe care sportivul susţine că le-a folosit şi în timpul meciurilor de box de-a lungul carierei sale.

„Am fost un drogat”, admite Tyson, al cărui stil agresiv, viteză şi violenţă pot fi mai bine înţelese de toată lumea.

Testele antidrog, se laudă acesta, le falsifica printr-o metodă des întâlnită ce îi permitea să predea urina curată a altcuiva.

Crescut într-un cartier rău famat din New York, Tyson a fost arestat de nu mai puţin de 38 de ori până la vârsta de 13 ani, atunci când a ajuns în centrul de detenţie, unde şi-a petrecut o bună parte din copilărie. Liceul nu a prezentat interes pentru adolescentul Tyson, alegând să renunţe la ore încă din primii ani.

Chiar dacă în ring reuşea victorie după victorie, în restul vieţii sale, Tyson îşi confirma adevărata natură, pe care slujba de boxeur i-o scuza în ochii multora.

În 1991, cariera lui Tyson a luat o pauză bună, după ce a fost găsit vinovat de viol. Desiree Washington, tânăra abuzată de acesta avea doar 18 ani la data infracţiunii. Ajunsă în stare de şoc la spital, doctorii au confirmat spusele acesteia în doar 24 ore, iar la data de 26 martie 1992, Tyson era judecat şi închis pentru trei ani.

Mike Tyson: sunt un eşec. Vreau doar să scap. Îmi e ruşine de mine şi de viaţa mea

The Bite Fight, aşa cum a rămas întipărită a doua partidă cu Evander ”The Real Deal” Holyfield a şocat întreaga lume prin violenţa şi sălbăticia pe care a arătat-o Tyson.

În prima partidă dintre cei doi, Evander, „un sportiv depăşit” aşa cum îl cataloga presa în ciuda centurilor multiple pe care le avea, îl învingea prin TKO pe Tyson.

Holyfield i-a acordat revanşa un an mai târziu, în 1997 atunci când Mike şi-a dovedit din nou adevărata faţă în timpul rundei numărul trei, când după un clinci i-a muşcat urechea lui Evander, rămânând cu o bucată din ea în gură în faţa fotografilor prezenţi.

Fostul antrenor de atunci al lui Tyson, Teddy Alas, declara despre boxer: „A plănuit totul. Ăsta a fost singurul motiv pentru care a acceptat toată această paradă. Totul a fost un teatru ca să se poată răzbuna (pe Holyfield - n.r.) şi să poată trăi în continuare cu numele de cel mai brutal şi sălbatic sportiv, aşa cum dorea să fie reţinut”.

Complet îndatorat după viaţa zbuciumată pe care a dus-o, în februarie 2003, Tyson îşi anunţa retragerea din lumea boxului, pe care a anulat-o de mai multe ori până în 2006 în încercarea de a mai face bani de pe urma renumelui său.

În 2005, USA Today îl cita pe Tyson când declara că: „întreaga viaţă a fost o pierdere - sunt un eşec. Vreau doar să scap. Îmi e ruşine de mine şi de viaţa mea. Aş vrea să fiu un misionar”.

Familist declarat, în 2006 s-a retras în casa din Phoenix, Arizona, unde a putut să îşi dedice din ce în ce mai mult timp hobby-ului său, îngrijitul porumbeilor, având peste 300 de exemplare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport