Miliardarul rus Lebedev pledează nevinovat în instanţă

Miliardarul rus Alexander Lebedev
Miliardarul rus Alexander Lebedev (MIKE THEILER / AFP / Getty Images)

Miliardarul rus Alexander Lebedev a pledat nevinovat la acuzaţiile de huliganism motivat de ură politică. Lebedev susţine că este vizat de preşedintele rus Vladimir Putin deoarece acesta crede că el finanţează opoziţia.

Alexander Lebedev, co-proprietar al Novaya Gazeta, un ziar rus de opoziţie, a fost judecat luni la un tribunal din Moscova. Lebedev se confruntă cu acuzaţia de huliganism motivat de ură politică, deoarece l-a lovit pe omul de afaceri şi dezvoltatorul imobiliar rus Serghei Polonsky în timpul unui talk show de televiziune din 2011.

Lebedev neagă acuzaţiile. Acesta a afirmat că nu crede că este vinovat şi nu înţelege acuzaţiile împotriva lui. Lebedev a declarat că nu a fost motivat de huliganism sau ură politică pentru că nu îl cunoştea pe acuzat.

Polonsky nu a fost la proces deoarece el este reţinut în Cambodgia într-un caz penal care nu are legătură cu acesta. Cei doi bărbaţi au fost invitaţi la un talk-show televizat în septembrie 2011, când Lebedev a sărit de pe scaunul său şi a început să-l lovească pe Polonsky după ce acesta l-a tachinat.

Lebedev susţine că se confrunta în prezent cu acuzaţiile de huliganism, pentru care poate primi o sentinţă de până la şapte ani de închisoare, pentru că Putin are impresia că el finanţează opoziţia. Lebedev a respins această acuzaţie.

Huliganismul este un termen aplicat pe scară largă în Rusia, care se referă adesea un comportament ce nu este considerat adecvat de Kremlin - nefiind definit în mod specific de lege.

Huliganismul este un termen aplicat pe scară largă în Rusia, care se referă adesea un comportament ce nu este considerat adecvat de Kremlin sau ce nu este definit în mod specific de lege.

Cazul lui Lebedev este cel recent legat de acuzaţiile de huliganism. Membrele trupei punk, Pussy Riot, au fost acuzate de huliganism motivat de ură religioasă după ce au protestat împotriva lui Putin pe altarul celei mai proeminente Catedrale Ortodoxe din Rusia. Două membre ale acestei trupe au fost condamnate la pedepse cu doi ani de închisoare.

Putin a revenit la Kremlin pentru un al treilea mandat în luna mai 2012 şi s-a confruntat cu demonstraţii de opoziţie fără precedent.
Opoziţia susţine că Putin a câştigat alegerile parlamentare din decembrie 2011 prin fraudă şi vot multiplu. Demonstranţii susţin că Putin conduce ţara prin intermediul unui sistem politic bine controlat şi al corupţiei. Kremlinul neagă toate acuzaţiile.

După demonstraţii, Kremlinul a lansat o represiune majoră asupra dizidenţei. Acesta a egalizat acuzaţiile penale împotriva membrilor opoziţiei, a crescut cu mai mult de 150 de ori amenda pentru participarea şi organizarea de protestelor nesancţionate, a cerut organizaţiilor non-guvernamentale care au primit fonduri străine să se înregistreze ca agenţi străini, şi a forţat USAID să îşi încheie prezenţa în Rusia după 20 de ani.

Kremlinul a susţinut în mod constant că nu încearcă să înăbuşe opoziţia, ci pur si simplu aplică legea şi face din Rusia un loc sigur pentru toţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe