Milioane din regiunea africană Sahel, ameninţaţi de foamete. Oficial ONU: Războiul din Ucraina, ameninţă cu un dezastru umanitar

O familie strămutată stă în faţa unui cort într-o tabără neoficială din Bagoundié, Mali
O familie strămutată stă în faţa unui cort într-o tabără neoficială din Bagoundié, Mali (UNOCHA)

În timp ce 18 milioane de persoane din regiunea africană Sahel se vor confrunta cu o foamete severă în următoarele trei luni, ONU a deblocat vineri o sumă suplimentară de 30 de milioane de dolari din fondul său umanitar de urgenţă, pentru a stimula răspunsul umanitar în patru ţări, relatează UN News.

Insecuritatea alimentară va atinge cel mai ridicat nivel din 2014 încoace, a avertizat Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

„Familii întregi din Sahel sunt în pragul foametei. Dacă nu acţionăm acum, vor muri oameni”, a declarat Martin Griffiths, şeful ONU pentru afaceri umanitare şi coordonator al ajutorului de urgenţă.

În Sahel, se aşteaptă ca 7,7 milioane de copii sub cinci ani să sufere de malnutriţie, dintre care 1,8 milioane sunt subnutriţi.

Iar dacă operaţiunile de ajutorare nu vor fi intensificate, acest număr ar putea ajunge la 2,4 milioane până la sfârşitul anului, potrivit sursei citate.

„O combinaţie de violenţă, insecuritate, sărăcie profundă şi preţuri record la alimente exacerbează malnutriţia şi împinge milioane de oameni la limita supravieţuirii”, a continuat Griffiths.

Situaţia a atins cote alarmante în Burkina Faso, Ciad, Mali şi Niger, unde aproape 1,7 milioane de persoane se vor confrunta cu niveluri de urgenţă de insecuritate alimentară în timpul sezonului secetos dintre iunie şi august.

La nivelul de urgenţă - denumit tehnic faza 4 a IPC - gospodăriile se confruntă cu „lipsuri mari” în ceea ce priveşte consumul de alimente, niveluri ridicate de malnutriţie acută şi decese asociate, iar familiile vând obiecte necesare pentru viaţă şi mijloacele de trai, cum ar fi uneltele agricole.

„Recenta creştere a preţurilor la alimente, cauzată de conflictul dintre Rusia şi Ucraina, ameninţă să transforme o criză de securitate alimentară într-un dezastru umanitar”, a adăugat coordonatorul ajutorului de urgenţă.

OCHA a deblocat 30 de milioane de dolari din Fondul central de intervenţie în caz de urgenţă (CERF) pentru a contribui la satisfacerea celor mai urgente nevoi în materie de securitate alimentară şi nutriţie în cele patru ţări: 6 milioane de dolari pentru Burkina Faso şi câte 8 milioane de dolari pentru Ciad, Mali şi Niger.

CERF este un mecanism prin care donatorii îşi pun în comun contribuţiile în avans, permiţând agenţiilor umanitare să ofere asistenţă iniţială, salvatoare de vieţi omeneşti, atunci când apar crize, în aşteptarea unor fonduri suplimentare.

„Nu este timp de pierdut. Sunt în joc vieţi. Această injecţie de bani va ajuta agenţiile de pe teren să intensifice răspunsul de urgenţă pentru a evita o catastrofă”, a mai transmis Griffiths.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe