Minerii din Valea Jiului ameninţă cu greva generală

Minerii din Valea Jiului ar putea intra în grevă generală, acuzând că administratorul judiciar provizoriu desemnat de Tribunalul din Hunedoara, care pune în practică procedura de insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara „nu are nici cea mai mică experienţă”.
Sindicalişti şi muncitori din Complexul Energetic Hunedoara
Sindicalişti şi muncitori din Complexul Energetic Hunedoara (facebook.com)

Reamintim că aflat într-o situaţie financiară dezastruoasă, CEH a intrat în insolvenţă. În mod surprinzător, administrator judiciar nu a fost desemnată firma Euroinsol, controlată de Remus Borza, care s-a ocupat de controversata insolvenţă a Hidroelectrica, ci o altă firmă, GMC SPRL Craiova.

În acest context, preşedintele Sindicatului "Muntele", Petre Nica a precizat că a cerut conducerii CEH să atace în instanţă decizia Tribunalului Hunedoara, contestând experienţa firmei craiovene, relatează România Liberă.

"În cursul acestei dimineţi (vineri, n.r.) am cerut conducerii CEH să nu piardă nicio secundă din termenele pe care legea i le lasă la dispoziţie pentru a ataca cu apel decizia instanţei de la Tribunalul Hunedoara, care ne-a pus în situaţia de a ne oferi destinele celor 6.300 de salariaţi şi locurile de muncă ale acestora în braţele unei firme de apartament, GMC Craiova, despre care există mai multă bârfă decât experienţă. (...) Mi-e teamă să spun, dar o firmă de insolvenţă care nu are cea mai mică experienţă sau poate are experienţa la nivelul unui SRL cu zece angajaţi, poate să facă ceva pentru salvarea locurilor de muncă în judeţul Hunedoara, pentru salvarea locurilor de muncă din cadrul complexului", a declarat preşedintele Sindicatului "Muntele".

Nica a mai precizat că activitatea la minele de huilă Lonea, Lupeni şi Vulcan s-a reluat vineri, după discuţiile pe care minerii le-au purtat cu preşedinţii sindicatelor. Luni, ortacii vor avea posibilitatea să îşi exprime opţiunea de a face grevă generală, prin intermediul unor liste.

Minerii de la exploatările miniere ale CEH refuzaseră vineri să intre în subteran, la schimbul doi, după ce au fost informaţi de către liderii de sindicat despre declanşarea procedurii de insolvenţă la CEH şi despre firma care a fost desemnată ca administrator judiciar provizoriu pentru a pune în practică un program de redresare a complexului.

Complexul Energetic Hunedoara a fost înfiinţat în septembrie 2012 în urma fuziunii Electrocentrale Deva (termocentrala Mintia) şi Electrocentrale Paroşeni, iar în februarie 2013, a fuzionat cu Societatea Naţională a Huilei (CNH). Trei ani mai târziu, în lipsa oricărui plan de restructurare şi eficientizare, cu un management neprofesionist, din cauza unor contracte de achiziţie de cărbune din import păgubitoare, CE Hunedoara a ajuns la pierderi de 1 miliard de lei şi datorii de multe sute de milioane de lei, dintre care peste 300 milioane lei doar la stat. La aceste cauze se adaugă şi deciziile politice dăunătoare ale guvernelor Ponta, potrivit unei analize Hotnews.

În prezent, CEH are datorii de 1,2 miliarde de lei şi popriri pe toate conturile, ceea ce creează o presiune imediată asupra capacităţii de plată. Ministerul Energiei estimează pentru 2015 pierderi de 404 milioane de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne