Ministerul de Externe iranian susţine că asasinarea şefului programului nuclear iranian a fost organizată când Netanyahu a vizitat Arabia Saudită

Ministrul afacerilor externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif.
Ministrul afacerilor externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif. (ATTA KENARE / AFP / Getty Images)

Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a afirmat în mod oficial că Israelul şi Arabia Saudită au conspirat pentru asasinarea omului de ştiinţă iranian în domeniul nuclear Mohsen Fakhrizadeh, care a fost ucis într-un asasinat atent planificat, când vehiculul său a fost oprit în afara Teheranului, vinerea trecută.

Zarif, care este activ pe reţelele sociale în prezentarea mesajelor Republicii Islamice către lume, a postat acuzaţia pe pagina sa de Instagram, spunând că "susţinătorii politicii de presiune maximă a SUA asupra Iranului caută în ultimele zile ale administraţiei Trump să creeze nelinişte în regiune şi să distrugă atmosfera care poate duce la ridicarea sancţiunilor".

Washington Post transmite că evoluţia survine pe fondul rapoartelor de luna trecută, apărute inclusiv în The New York Times, conform cărora Donald Trump are în vedere un anumit nivel de acţiune preemptivă împotriva Iranului pentru a descuraja o potenţială apropiere de noua administraţie Biden.

Zarif a menţionat în postarea sa: "Odată cu transmiterea condoleanţelor pentru asasinarea brutală a proeminentului om de ştiinţă în domeniu nuclear din ţară, martirul Dr. Mohsen Fakhrizadeh, aş dori să vă împărtăşesc un punct important ... După cum puteţi vedea în ştiri, fondatorii şi susţinătorii politicii eşuate, în aceste zile, încearcă să exercite o presiune maximă asupra bravei naţiuni iraniene pentru a folosi ultimele zile ale regimului Trump pentru a crea nelinişte şi a distruge atmosfera creată pentru a ridica sancţiunile represive".

Vorbind despre recenta vizită, fără precedent, din 22 noiembrie, a premierului israelian Benjamin Netanyahu în Arabia Saudită, unde s-a întâlnit în secret cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, Zarif a pretins:

„Călătoriile bruşte ale lui Pompeo în regiune, întâlnirea trilaterală din Regatul Arabiei Saudite şi declaraţiile lui Netanyahu arată această conspiraţie, care, din păcate a culminat cu un act terorist laş vineri şi martiriul unuia dintre liderii de top ai ţării”.

„În acelaşi timp, a început o campanie de contraspionaj şi un război psihologic condus de aceeaşi axă satanică”, a adăugat el.

Zarif a cerut în plus tuturor iranienilor şi aliaţilor lor să opună o „rezistenţă eroică la războiul economic dus de Trump şi aliaţii săi”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe