Parlamentul iranian votează ridicarea gradului de îmbunătăţire a uraniului la 20%

Reactorul nuclear cu apă grea de la Arak, Iran. (Captură Foto)
A.P.
29.11.2020

Duminică, Parlamentul iranian a votat cu o majoritate copleşitoare un proiect de lege menit să forţeze SUA să ridice sancţiunile asupra Iranului, şi care prevede creşterea procentului de îmbogăţire a uraniului la 20%.

Legea include repornirea reactorului de apă grea de la Arak după planurile originale ale reactorului.

La şedinţa parlamentară, 232 de deputaţi din 246 au votat în favoarea rezoluţiei.

Preşedintele Parlamentului iranian, Muhammad Baqer Qalibaf, a afirmat, de asemenea, că „proiectul de lege privind măsurile strategice de ridicare a sancţiunilor va limita actele teroriste purtate de inamic împotriva Iranului”.

Evoluţia survine ca răspuns la evenimentele din 27 noiembrie, în care şeful Centrului de Cercetare şi Tehnologie din Ministerul Apărării, Mohsen Fakhrizadeh, a fost asasinat.

Potrivit Tehran Times, proiectul de lege a fost în curs de pregătire de mai mult timp, dar a devenit prioritar după asasinatul de vineri.

Comisia pentru securitate naţională şi politică externă a Parlamentului iranian a discutat, marţi, despre un plan de creştere semnificativă a activităţilor nucleare ale Iranului, inclusiv mărirea nivelului de îmbogăţire a uraniului.

Planul face parte dintr-o strategie mai largă care are ca scop ridicarea sancţiunilor Statelor Unite asupra Iranului. Parlamentarii iranieni au prezentat la începutul lunii noiembrie un „proiect de lege strategic pentru ridicarea sancţiunilor” ce urmăreşte să forţeze SUA să ridice sancţiunile asupra Iranului prin dublarea eforturilor în sectorul nuclear.

Ministerul Apărării a declarat că "elemente armate teroriste au atacat vineri după-amiază o maşină care îl transporta pe Mohsen Fakhrizadeh, şeful Centrului de Cercetare şi Tehnologie din Ministerul Apărării".

Vehiculul lui Fakhrizadeh a fost oprit brusc la o denivelare înainte de a fi supus tirului de către atacatori necunoscuţi. A urmat un schimb brutal de focuri între gărzile de corp ale lui Fakhrizadeh şi atacatori, care a dus la moartea a două persoane. Fakhrizadeh a fost dus de urgenţă la spital la scurt timp după incident, dar a murit în urma rănilor suferite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor