Ministerul Sănătăţii cere anchetă în cazul copilului legat de pat în spitalul din Bacău

Copil (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
04.01.2014

Ministerul Sănătăţii solicită Consiliului Judeţean Bacău să declanşeze o anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, ca urmare a faptului că sâmbătă au apărut imagini cu un copil mic legat cu un ham de pat într-o secţie de pediatrie, a declarat secretarul de stat Raed Arafat pentru Mediafax.

Conform declaraţiilor lui Arafat, reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Bacău fac cercetări la faţa locului, Ministerul Sănătăţii solicitând ca ancheta să vizeze atât cazul copilului legat de pat, cât şi condiţiile improprii din spitalul respectiv, prezentate în imagini.

Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău, Aurelia Ţaga, a precizat, sâmbătă că se va începe anchetarea situaţiei la nivelul spitalului pentru a se stabili exact ce perioadă de timp a fost ţinut copilul legat, situaţia în care se apelează la o astfel de metodă fiind considerată de "extremă urgenţă".

"Copilul a ajuns la spital pe data de 27 decembrie 2013 cu o stare febrilă, fiind diagnosticat cu faringo-amigdalită acută. I-a fost schimbat de mai multe ori tratamentul, în prezent boala fiind în involuţie", a spus directorul medical.

"În aceste condiţii, s-a apelat la un dispozitiv din comerţ, special pentru copii de vârstă mică, prin care acesta a fost legat de pătuţ, însă care îi oferea libertatea de mişcare. S-a apelat la această metodă pentru a preveni accidentarea la cap sau la membre a băieţelului. Situaţia în care se apelează la astfel de metode este una de extremă urgenţă atunci când personalul medical este ocupat cu alţi copii în administrarea medicaţiei sau alimentaţiei", a declarat Aurelia Ţaga.

Conform acesteia, conducerea spitalului va începe o anchetă pentru a vedea cât timp a fost legat copilul de pat.

"Eu nu permit şi nu sunt de acord cu asemenea practici, deşi, aşa cum am mai spus, în situaţii de extremă urgenţă sunt permise de regulamentul de funcţionare a spitalului", a spus Ţaga, explicând că personalul medical este insuficient în sectorul respectiv.

Sorin Bârlădeanu, director la Direcţia pentru Protecţia Copilului Bacău, a afirmat că băieţelul a fost adus la spital de către mama sa, care era şi ea bolnavă, astfel fiind în imposibilitatea să stea împreună cu copilul.

Conform sursei citate, copilul a fost diagnosticat cu faringită acută, iar mama acestuia a fost internată simultan într-o altă secţie a spitalului, fiind şi ea bolnavă.

"Am luat legătura cu directorul medical al spitalului pentru a face o primă evaluare a cazului. Am identificat copilul şi am luat date despre siguranţa acestuia şi am constatat că, atunci când nu putea fi supravegheat şi când persoanele care trebuiau să-l îngrijească aveau alte lucruri de făcut, era legat de pat pe perioade scurte de timp. Mi s-a spus că acest lucru se făcea pentru siguranţa copilului. Când am ajuns noi acolo, copilul nu era legat. Acum o voi vizita pe mama copilului, iar apoi vom face o evaluare socială la domiciliul familiei copilului", a menţionat Sorin Bârlădeanu.

Doctorul Bârlădeanu a precizat că, până în prezent, cazul băieţelului respectiv nu a fost în atenţia Direcţiei pentru Protecţia Copilului Bacău:

"Acum vom face o evaluare socială. În funcţie de situaţia socială a familiei respective vom vedea dacă este nevoie să intervenim sau nu".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor