Ministerul Sănătăţii intenţionează să înăsprească controlul asupra tutunului

Frunze de tutun puse la uscat.
Frunze de tutun puse la uscat. (PIERRE ANDRIEU / AFP / Getty Images)

Ministerul Sănătăţii intenţionează să înăsprească controlul asupra tutunului. Pentru realizarea planurilor propuse se impune elaborarea unei legi corespunzătoare. Potrivit "Infotag", despre aceasta s-a discutat în cadrul şedinţei grupului interministerial de lucru unde s-a menţionat că "acest lucru este necesar în contextul implementării politicii de stat în ceea ce priveşte reducerea consumului de tutun şi impactului negativ asupra stării de sănătate a cetăţenilor".

Potrivit proiectului de lege, textul de avertizare despre pericolele fumatului va ocupa cel puţin 50% din suprafaţa pachetului cu ţigări. Actualmente, textul ocupă 30% din suprafaţa ambalajului. În plus, este în plan interzicerea oricărui fel de reclamă a ţigaretelor.

Se preconizează să se interzică chiar şi comercializarea produselor ce amintesc despre ţigări. De asemenea, Ministerul Sănătăţii propune să fie interzis fumatul în toate locurile publice închise şi semideschise, inclusiv pe o rază de 10 metri de la acestea. Vicepreşedintele Consiliului Naţional pentru Participare, Antoniţa Fonari, consideră că este o greşeală faptul că la ora actuală "controlul asupra industriei tutunului este exercitat de Ministerul Agriculturii şi nu de Ministerul Sănătăţii".

"Teoretic, există legea cu privire la tutun şi articole din tutun, care este bună, însă, nu se implementează în practică. Nu sunt aplicate amenzile stabilite de lege. Ţigările se vând la fiecare colţ. Ele sunt foarte accesibile. Iar cel mai grav lucru este faptul că fumează şi persoanele în uniformă, de remarcat, în locurile publice", a spus ea.

În 2012, Ministerul Sănătăţii a cheltuit 450 mln. de lei pentru desfăşurarea acţiunilor menite să combată fumatul. Potrivit datelor Centrului Naţional de Sănătate Publică, anual, 4 mii de moldoveni mor din cauza bolilor provocate de fumat. Ministerul Sănătăţii intenţionează ca până în 2017 să reducă numărul fumătorilor cu 15%.