Ministrul Culturii: Hala Matache este o ruină. Trebuie mutată şi reconstruită

Sedinţă de guvern la Palatul Victoria, Puiu Haşotti, ministrul Culturii şi Cultelor
Sedinţă de guvern la Palatul Victoria, Puiu Haşotti, ministrul Culturii şi Cultelor (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
29.10.2012

Într-o conferinţă de presă, Puiu Haşotti, ministrul Culturii, a declarat luni că, din punctul lui de vedere, Hala Matache este "o ruină" şi că trebuie mutată şi reconstruită folosindu-se elementele sale originale, astfel încât să nu "impieteze asupra urbanismului şi circulaţiei în Bucureşti".

Totodată, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Puiu Haşotti, a prezentat o serie de iniţiative legislative în domeniul patrimoniului, aflate în prezent pe circuitul de avizare.

În acest context, Haşotti a vorbit despre Hala Matache, monument istoric de categoria B, de interes local, precizând că subiectul nu poate fi discutat la nivelul Ministerului Culturii în absenţa unui aviz de la Ministerul Dezvoltării.

"Hala Matache este o ruină. Nu avem încă nimic de la Ministerul Dezvoltării (...) Un punct de vedere strict personal este acela că Hala Matache nu trebuie să intre în coliziune cu interesul public al cetăţeanului şi cu urbanizarea Bucureştiului. Ea trebuie menţinută, dar trebuie mutată, inclusiv cu cât mai multe elemente constitutive ale Halei Matache. Trebuie mutată în aşa fel încât monumentul trebuie să rămână, dar în alt loc, astfel încât să nu se impieteze asupra urbanismului şi circulaţiei în Bucureşti şi ea ar trebui să fie un spaţiu cultural. La ora actuală, este un dezastru Hala Matache", a declarat Puiu Haşotti.

Ministrul a mai precizat că Ministerul Dezvoltării nu a remis Ministerului Culturii niciun fel de punct de vedere referitor la Hala Matache.

"Noi am dat un aviz pentru o documentaţie de intervenţie de conservare de urgenţă. E singurul aviz pe care l-am dat", a mai afirmat şi Sergiu Nistor, secretarul de stat în Ministerul Culturii.

În acelaşi timp, fiind prezent la conferinţa de presă, organizată la sediul Ministerului Culturii, Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, a spus că Ordinul Arhitecţilor tocmai a premiat o propunere care prevede păstrarea Halei Matache pe locul actual.

Nicuşor Dan a mai amintit că Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti a dat un aviz de demolare în cazul acestui edificiu fără să ţină cont de recomandarea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor