Ministrul de Interne contrazice SRI-ul

A ştiut MAI-ul că protestul de joi din Bucureşti va fi infiltrat cu agitatori care vor încerca să arunce în aer manifestaţia? A dat SRI-ul astfel de informaţii structurilor din Interne? Adevărul rămâne o nebuloasă, cele două structuri dând declaraţii contradictorii.
Haos la Guvern
Haos la Guvern (Epoch Times)

La o zi după ce cel mai mare protest din ultimele decenii a fost spart de ultraşi sub ochii a sute de jandarmi, ministrul de Interne, Carmen Dan, a susţinut că, în ziua protestului, nu a primit informări de la SRI cu privire la eventuale intenţii de provocare la manifestaţia din Piaţa Victoriei, deşi SRI-ul susţine contrariu.

Dan a mai precizat că seara, după ora 19.43, şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu, şi secretarul de stat Viorel Ştefu, au primit sms-uri de la un ofiţer SRI în care se făcea referire exclusiv la posibila prezenţă la protest a anumitor persoane, "în general activişti care participă constant la activităţi de acest gen şi membri ai galeriilor, la modul general" însă datele primite nu semnalau riscuri privind tulburarea ordinii publice.

Vreau să clarific informaţiile apărute în spaţiu public, legate de schimbul de date operative între SRI şi MAI.

Aseară, între orele 19.43 - 22.55, în mijlocul protestelor,

- secretarul de stat Viorel Ştefu şi Şeful Poliţiei, Bogdan Despescu, au primit mesaje SMS din partea unui ofiţer din cadrul SRI în care se face referire EXCLUSIV la posibila prezenţă la protest a anumitor persoane (în general activişti care participă constant la activităţi de acest gen), precum şi prezenţa unor membri ai galeriilor (la modul general).

- datele primite prin SMS nu semnalau riscuri în ceea ce priveşte tulburarea ordinii publice, intenţia de a denatura caracterul manifestaţiei, respectiv dacă persoanele în cauză urmau să desfăşoare acte de violenţă şi nici dacă aveau asupra lor mijloace pe care să le utilizeze în acest scop.

- informaţiile transmise erau de notorietate publică, cunoscându-se faptul că în apropierea zonei de desfăşurare a protestelor avea loc o partidă de handbal între Dinamo şi Steaua, la care participau suporteri ai celor 2 echipe.

- informaţiile cu privire la acest eveniment fuseseră deja analizate în cadrul unei şedinţe operative care a avut loc în dimineaţa zilei de 01.02.2017, orele 09.00, iar măsurile au fost adaptate la dinamica situaţiei.

Nu au fost informaţii inedite venite din partea SRI!", a declarat Carmen Dan.

Declaraţiile ministrului vin în contextul în care SRI a precizat, într-un comunicat de presă, că miercuri a transmis informaţii MAI.

"Serviciul Român de Informaţii a acţionat potrivit competenţelor legale, datele şi informaţiile obţinute exclusiv cu privire la prezenţa unor membri ai galeriilor cluburilor sportive la acţiunile publice de protest din centrul Capitalei fiind transmise operativ instituţiilor legal abilitate (Inspectoratul General al Poliţiei Române, Jandarmeria Română, Serviciul de Pază şi Protecţie)", se precizează într-un comunicat de presă publicat pe site-ul instituţiei.