Ministrul Educaţiei învinuit că a fost colaborator al fostei Securităţi. Dumitru neagă

Mircea Dumitru, una dintre cele mai respectate personalităţi ale momentului neagă că ar fi fost colaborator al fostei Securităţi, reamintind că CNSAS i-a eliberat o adeverinţă care certifică aceasta.
Mircea Dumitru
Mircea Dumitru (Florin Chirila/Epoch Times)

UPDATE: Premierul Dacian Cioloş a discutat marţi cu ministrul Educaţiei şi a primit asigurări că acesta nu a avut relaţii de colaborare cu fosta Securitate şi nici nu a făcut acte de poliţie politică, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu.

Potrivit purtătorului de cuvânt, Guvernul consideră că CNSAS are datoria de a clarifica rapid informaţiile apărute în presă referitoare la ministrul Educaţiei, pentru a nu exista "nicio umbră de îndoială cu privire la moralitatea domnului ministru al Educaţiei."

"Guvernul nu a primit nicio informare oficială din partea CNSAS despre modificări sau elemente noi care să ducă la invalidarea deciziei din 2007. Considerăm că este de datoria CNSAS să clarifice în cel mai scurt timp posibil informaţiile apărute în presă pe acest subiect, pentru a nu exista nicio umbră de îndoială cu privire la moralitatea domnului ministru al Educaţiei", a susţinut Iolu, într-o declaraţie citată de Agerpres.

***

UPDATE: Surse din aparatul tehnic al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii au declarat, marţi, pentru EurActiv.ro, că nu există nicio dovadă apărută de la momentul verificării anterioare şi până astăzi care să contrazică verdictul emis în 2007, din care reiese că Mircea Dumitru nu a colaborat cu Securitatea.

„Nu există nimic nou, cei de la corpul tehnic de experţi ai CNSAS nu au absolut nimic în plus în legătură cu această persoană. Nimic în plus faţă de ce a fost studiat la acel moment, de aceea nu înţelegem ce este cu această informaţie. Sigur, putem avea o explicaţie, dar nu e treaba noastră să ne dăm cu părerea despre aceste jocuri făcute la un nivel superior aparatului tehnic”, a declarat sursa citată.

***

Mircea Dumitru ar fi semnat un angajament cu Securitatea la 23 octombrie 1980, pe când actualul ministru era student la Facultatea de Filosofie şi Istorie din Universitatea Bucureşti, susţine adevărul.ro, citând surse CNSAS (Consilul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii). În replică, ministrul declară că nu a colaborat cu fosta Securitate şi nici nu a făcut poliţie politică.

"Conform unor surse CNSAS, sub numele de cod „Negulescu“, Mircea Dumitru dădea informaţiii despre studenţii români şi străini. Născut la 14 iulie 1960, Mircea Dumitru a fost rector al Universităţii Bucureşti şi ocupă fotoliul de ministru al Educaţiei din iulie 2016.", scrie adevărul.

De asemenea, evz relatează că Mircea Dumitru are dosar de reţea, din documente reieşind că a fost recrutat de Departamentul Securităţii Statului în anul 1980 şi lăsat din legătura informativă în 1989.

"Dosarul are 11 file, doar că e vorba de elementele principale ale unui dosar de informator, respectiv Angajament şi două note informative. Probabil că, în mod normal, se vor căuta şi alte note, în alte dosare.", scrie evz, citând surse credibile.

În replică, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat atât la Realitatea TV cât şi la B1 TV că nu a fost colaborator al Securităţii şi că nu a făcut poliţie politică. "Nu am fost colaborator, nu am făcut poliţie politică. Ştirea este complet falsă", a susţinut ministrul, precizând că are şi document doveditor în acest sens.

"Am şi o adeverinţă de la CNSAS în care se spune clar că nu am colaborat cu Securitatea. Adeverinţa a fost eliberată cu mai mulţi ani în urmă, când am devenit rector şi eram obligat să am o astfel de adeverinţă", a adăugat Dumitru.

”Am fost verificat în 2007, la solicitarea presei. În acel certificat este scris foarte clar că nu am facut poliţie politică, nu am fost informator, nu am fost membru al Securităţii. Deci ceea ce se spune acum în presă este fals şi calomnios. Nu aveau cum să apară date, pentru că nu am fost informator. Am acest verdict şi eu nu am facut acest lucru. Am acest certificat. Nu este nimic adevărat. Nu este niciun fel de bază reală în toate aceste alegaţii”, a adăugat Dumitru la B1 TV.

***

Cunoscută pentru expertiza sa în materie de plagiate, jurnalista Emilia Şercan a comentat acuzaţilie ce i se aduc lui Dumitru, reamintind ca acestea vin în contextul in care ministrul "a pus educaţia înaintea intereselor de natura politică şi a arătat cea mai inflexibilă poziţie faţă de impostură academică."

"Întrebarea e dacă există informaţii noi faţă de 2007. Dacă nu există, cazul e închis din punct de vedere juridic, însă, probabil, nu şi din perspectiva expunerii publice.

Atacul la Mircea Dumitru vine în contextul în care acesta a pus educaţia înaintea intereselor de natura politică şi a arătat cea mai inflexibilă poziţie faţă de impostură academică. În doar două luni de mandat, Mircea Dumitru a reuşit să impună măsuri care au răscolit Sistemul. A impus concursurile pentru posturile de directori din preuniversitari, a impulsionat activitatea CNATDCU, a semnat primele decizii de retragere a unor titluri de doctorat din cauza plagiatelor, a anunţat verificarea şcolilor doctorale cu probleme de plagiat şi multe altele. Lupta e pe viaţă şi pe moarte, iar Sistemul ne mai arată, încă o dată, care sunt premisele după care funcţionează", scrie, pe Facebook, Emilia Şercan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne