Ministrul Justiţiei le pune gând rău lui Kovesi şi Lazăr. Demiteri la orizont?

Kovesi a deschis dosar privind infracţiunile ce ar fi marcat adoptarea OUG 13. Lazăr a anunţat că va merge mai departe cu instrumentarea cazului. Acum ministrul Justiţiei i-ar vrea demişi pe cei doi.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

UPDATE: Tudorel Toader, a revenit luni asupra declaraţiilor făcute la Antena 3, afirmând că nu le-a sugerat nici şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi nici procurorului general al României, Augustin Lazăr, să îşi dea demisia, ci doar ''a evocat o instituţie din Codul muncii''.

"Nu le-am sugerat să-şi dea. Am spus şi am rugat să nu se speculeze pe tema aceasta şi am evocat o instituţie care există în Codul muncii. Oricine poate să-şi dea demisia, nimeni nu e obligat să muncească ceva împotriva voinţei lui", a declart Tudorel Toader, citat de Agepres, la Ministerul Justiţiei.

* * *

Noul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, duminică, la Antena 3, că va avea, în zilele următoare, o discuţie cu procurorul general Augustin Lazăr şi o alta cu procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, pe tema anchetării privind OUG 13, lăsând să se înţeleagă că nu exclude nici varianta ca cei doi să demisioneze până atunci.

"Zilele următoare voi avea discuţii cu procurorul general al PICCJ, cu Augustin Lazăr, şi separat cu procurorul şef de la DNA, pe tema despre care vorbim, evoluţiile acestea, modul în care dânşii s-au raportat la lege, la standardul constituţional, la standardele Comisiei de la Veneţia", a declarat Toader, citat de news.ro.

Ministrul Justiţiei a criticat ancheta DNA privind oportunitatea şi constituţionalitatea OUG 13, aceasta în condiţiile în care judecătoarea CCR Livia Stanciu a reamintit, în opinia sa separată la decizia Curţii, că din documentele depuse la dosar, nu rezultă că s-a anchetat oportunitatea sau legalitatea/constituţionalitatea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.13, ci doar fapte penale cu privire la care Ministerul Public a fost sesizat prin denunţul formulat. Opinia lui Toader diferă însă de cea a Liviei Stanciu, ministrul susţinând azi, la Antena 3, că CCR a demonstrat că procurorii şi-au depăşit atribuţiile.

Nu în ultimul rând, Toader a mai informat că va face o analiză a activităţii Ministerului Public în următoarele două săptămâni, urmând să ia în acel moment o decizie finală, inclusiv privind revocarea celor doi procurori generali.

"Voi face o fundamentare, o evaluare a activităţilor desfăşurate de Ministerul Public, pe de o parte, de DNA, pe de altă parte. Atunci evaluarea va avea două componente, două direcţii: pe de o parte, cea profesională, pe cauză, pe de altă parte cea managerială, privind instituţiile pe care domniile lor le conduc", a declarat Toader, lăsând să se înţeleagă că nu exclude nici ca cei doi să demisioneze între timp.

"Eu nu exclud ca în lipsa unei proceduri declanşate de mine să aibă dânşii iniţiativa unei proceduri lăuntrice individuale privind modul în care s-au poziţionat la dispoziţiile legale, constituţionale", a afirmat ministrul, adăugând că în decizia sa va conta şi efectul pe care astfel de măsuri l-ar putea avea, invocând şi MCV.

"Trebuie să vedem şi efectul, impactul, acestei măsuri. Mă întorc la condiţionalităţile MCV. Mă întorc la modul în care noi ne raportăm la instituţiile europene. De aceea, sunt convins, în detrimentul unor critici, în detrimentul celor care vor spune - repet, suficientă încălcare pentru luarea măsurii - că o astfel de măsură necesită o abordare, o fundamentare complexă şi completă", a precizat el.

Reamintim că potrivit legislaţiei în vigoare, revocarea procurorilor din funcţiile de conducere se face de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei.

Declaraţiile lui Toader vin în contextul în care CCR a scandalizat recent opinia publică prin motivarea deciziei prin care a "constatat" că DNA şi-a depăşit atribuţiile în momentul în care a anchetat adoptarea OUG 13 (adoptare ce ar fi fost marcată de o serie de infracţiuni, precum distrugerea unor avize).

După publicarea motivării deciziei CCR, Ministerul Public a precizat că analizează ”atent” motivarea deciziei Curţii Constituţionale privind existenţa unui conflict juridic între DNA şi Guvern, ”urmând ca decizia să fie respectată întocmai de către procurori”. Nu în ultimul rând, trebuie menţionat că Augustin Lazăr a înotat şi el "contra curentului" în ultima vreme, criticând OUG 13 şi anunţând că va continua instrumentarea dosarului vizând distrugerea de documente, fals intelectual şi alte infracţiuni ce ar fi marcat adoptarea ordonanţei.