Parchetul General, reacţie după decizia CCR pe tema anchetei "OUG 13"

Parchetul General condus de Augustin Lazăr a reacţionat la scurt timp după ce Curtea Constituţională a stabilit că DNA "a perturbat buna activitate a Guvernului" prin ancheta "OUG 13".
Augustin Lazăr
Augustin Lazăr (Florin Chirilă / Epoch Times România)

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a luat cunoştinţă despre decizia Curţii Constituţionale privind constatarea existenţei unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Ministerul Public prin DNA, reiese dintr-un comunicat remis luni de instituţie.

Potrivit Parchetului General, prin această decizie, instanţa de contencios constituţional a constatat că "acţiunea PÎCCJ – DNA de a-şi aroga atribuţia de a verifica legalitatea şi oportunitatea unui act normativ, respectiv OUG nr. 13/2017, cu încălcarea competenţelor constituţionale ale Guvernului şi Parlamentului, prevăzute de art. 115 alin 4 şi 5 din Constituţia României, respectiv ale Curţii Constituţionale, prevăzute de art. 146 lit. din Constituţie" a generat un conflict juridic de natură constituţională între respectivele autorităţi ale statului.

"Motivarea Curţii Constituţionale va fi determinantă pentru viitorul curs al anchetei cu privire la infracţiunile de favorizarea făptuitorului, prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte, Parlamentului sau Preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, prev. de art. 8 alin 1 lit. b din Legea 115/1999, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri, fals intelectual, ce constituie obiectul cauzei înregistrată pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cauză cunoscută generic sub denumirea de Adoptarea Ordonanţei 13", a transmis Parchetul General.

Mai multe detalii despre dosarul "OUG 13" intraţi aici.