Ministrul maghiar de Externe: Ungaria va rămâne în afara „misiunii nebuneşti” a NATO de a ajuta Ucraina

Peter Szijjarto (Facebook / szijjarto.peter.official)
Redacţia
09.05.2024

Ungaria nu va participa la planul pe termen lung al NATO de ajutorare a Ucrainei, a declarat miercuri ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, calificând planul drept o „misiune nebunească”, transmite Reuters.

Aliaţii NATO au convenit în aprilie să iniţieze un ajutor militar pe termen lung pentru Ucraina împotriva invaziei Rusiei, prin înfiinţarea unui fond în valoare de 100 de miliarde de euro.

Conform planurilor, NATO ar urma să preia o parte din activitatea de coordonare de la o coaliţie condusă de SUA, cunoscută sub numele de grupul Ramstein.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a reiterat opoziţia anterioară a guvernului faţă de acest plan.

„Ungaria va rămâne în afara misiunii nebuneşti a NATO, în ciuda tuturor presiunilor”, a declarat el în cadrul unui eveniment live pe Facebook, la Londra.

Răspunzând la iniţiativa NATO de luna trecută, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a declarat la X că Ungaria nu va susţine nicio propunere a Alianţei Nord-Atlantice care „ar putea să apropie alianţa de război sau să o schimbe de la o coaliţie defensivă la una ofensivă”.

Relaţiile dintre Budapesta şi NATO s-au deteriorat din cauza tergiversării de către Ungaria a ratificării aderării Suediei la NATO - aprobată în cele din urmă de Budapesta în martie - şi, de asemenea, din cauza legăturilor strânse ale premierului naţionalist Viktor Orban cu Moscova, în ciuda invaziei ruseşti din Ucraina din 2022.

Trimisul american în Ungaria a declarat anterior că aliaţii NATO avertizează Ungaria cu privire la pericolele relaţiei sale „strânse şi în expansiune” cu Rusia şi dacă aceasta este alegerea politică a Budapestei „va trebui să decidem cum să ne protejăm cel mai bine interesele de securitate”, a declarat David Pressman.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor