Ministrul sirian de Externe: Rusia promite ajutor Siriei

Ministrul sirian de externe, Walid al-Moualem.
Ministrul sirian de externe, Walid al-Moualem. (Captură Foto)

Ministrul sirian de externe Walid al-Moualem a declarat, luni, la Moscova că Rusia a promis că va trimite ajutoare politice, economice şi militare în Siria, unde armata ţării înfruntă cea mai puternică presiune de când a început războiul civil, conform Reuters.

Grupurile rebele au luat avantaj faţă de forţele guvernamentale în nord-vestul, centrul şi sudul Siriei în ultimele două luni, dar conducerea din Damasc şi-a manifestat încrederea că va putea păstra controlul asupra unor teritorii importante cu ajutorul aliaţilor săi.

“Am obţinut o promisiune de ajutor pentru Siria – la nivel politic, economic şi militar”, a declarat Walid al-Moualem în cadrul unei conferinţe de presă televizate ce a fost organizată după întâlnirea cu preşedintele rus Vladimir Putin. Totuşi, Al-Moualem nu a oferit detalii.

Putin a declarat luni că nu există nicio schimbare în sprijinul oferit de Rusia conducerii siriene.

Siria s-a bazat pe ajutorul aliaţilor săi – Rusia, Iran şi grupul şiit libanez Hezbollah – în conflictul vechi de 4 ani în care au fost ucişi peste 220.000 de oameni şi care a zdruncinat întreaga regiune.

La conferinţa de presă cu Moualem, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a subliniat din nou poziţia Moscovei, care consideră că schimbarea regimului sirian va ajuta la expansiunea grupurilor extremiste, care au căpătat suficient de multă putere în cadrul acestui război.

Armata siriană a declarat luni că a recapturat o zonă rezidenţială din Hasaka din mâinile luptătorilor grupului Statul Islamic, care au năvălit în oraşul nord-estic săptămâna trecută şi au alungat mii de civili.

Televiziunea siriană de stat a declarat că armata a “curăţat” districtul sudic Nashwa din Hasaka de luptătorii Statului Islamic – un grup care deţine mari pzone în estul Siriei, dar în principal în zona rurală mai slab populată.

O sursă din cadrul armatei siriene a declarat că sinucigaşii cu bombe ai Statului Islamic au aruncat în aer două camioane în districtul sud-estic Ghwyran. În plus, un incendiu a izbucnit la depozitele petroliere şi la o companie de textile după ce militanţii au lansat mai multe proiectile.

Televiziunea siriană de stat a citat o sursă a armatei afirmând că luptătorii Statului Islamic au vizat, de asemenea, un sens giratoriu major şi o zonă din apropierea unei moschei din Ghwyran în încercarea lor de a captura zonele controlate de guvern în Hasaka.

La rândul său, Statul Islamic a declarat că a desfăşurat atacuri sinucigaşe la punctele militare de control din Ghwyran şi că luptătorii săi au avansat spre noi poziţii în districtul Aziziya din Hasaka.

Rebelii islamişti au trimis zeci de sinucigaşi cu bombe împotriva punctelor de control ale armatei în Hasaka, ceea ce le-a permis să pătrundă spre poziţii situate mult mai în interiorul oraşului, aflat la mică distanţă de graniţa cu Irakul.

Statul Islamic a început din nou ofensiva în cadrul războiului civil din Siria după două săptămâni de înfrângeri înregistrate în faţa forţelor conduse de kurzi şi susţinute de loviturile aeriene ale unei coaliţii conduse de SUA.

Hasaka, care a avut înainte de război o populaţie de 300.000, este important din punct de vedere al poziţiei geografice pentru toate părţile aflate în conflict, deoarece este situat între teritoriile deţinute de Statul Islamic în Siria şi în Irak, adaugă Reuters.

Hasaka a fost divizat în zone conduse separat de guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi autorităţile regionale kurde şi are o populaţie mixtă din punct de vedere etnic şi religios, formată din arabi şi kurzi.

Armata siriană se luptă, de asemenea, cu grupuri rebele în provincia sudică Deraa, unde rebelii, sub bannerul Armatei Siriene de Eliberare, au lansat săptămâna trecută o operaţiune pentru a captura ultimele zone deţinute de guvern în acea provincie. Dar armata pare să fi opus o rezistenţă puternică şi televiziunea de stat a declarat că în week end zeci de luptători inamici au fost ucişi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.