Ministrul turc de externe: Ne dorim relaţii strategice cu Republica Moldova

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Ahmet Davutoglu, ministru al Afacerilor Externe al Republicii Turcia, aflat în vizită oficială în Republica Moldova. În cadrul întrevederii au fost abordate şi subiecte ce ţin de consolidarea relaţiilor bilaterale dintre cele două state, dezvoltarea colaborării comercial-economice, implementarea în R. Moldova a mai multor proiecte investiţionale.

Premierul Vlad Filat a salutat prezenţa ministrului turc la Chişinău, aceasta fiind prima vizită efectuată în ţara noastră de un şef al diplomaţiei turce în istoria relaţiilor bilaterale dintre ambele state. Vlad Filat şi-a exprimat aprecierea vizavi de cooperarea moldo-turcă pe parcursul a 20 de ani de relaţii diplomatice,  menţionând că aceasta a fost constructivă şi fructuoasă.

„Avem încă multe de realizat împreună, iar dacă ne dorim sincer acest lucru, atunci cu siguranţă vom reuşi", a precizat Vlad Filat.

Premierul a mulţumit Guvernului turc pentru sprijinul pe care îl acordă autonomiei Găgăuze.

Prim-ministrul  s-a referit la investiţiile turceşti din ţara noastră, apreciind calitatea acestora. Vlad Filat a spus că R. Moldova are nevoie de cât mai multe investiţii, menţionând că oamenii de afaceri din Turcia pot investi în R. Moldova în mai multe domenii de perspectivă.

Ahmet Davutoglu a spus că se află pentru prima dată în ţara noastră şi, deşi e de puţin timp la Chişinău, se simte ca acasă.  El a spus că a avut mai multe întâlniri bune, iar mâine va merge în Găgăuzia.

„Turcia nu are frontieră comună cu Republica Moldova, dar noi vă considerăm un stat vecin prieten şi ne dorim să intensificăm cooperarea dintre ţările noastre. Ne dorim relaţii strategice cu Republica Moldova", a spus el.

Ministrul de externe al Turciei a precizat că, la moment, volumul investiţiilor turceşti în Republica Moldova este de circa 250 milioane dolari SUA, iar circuitul comercial anual se ridică la 450-500 milioane dolari SUA. Ahmet Davutoglu consideră că aceste două cifre ar putea fi ridicate până la 1 miliard de dolari SUA. În context, el a spus că anularea regimului de vize între cele două state şi stabilirea unui regim de comerţ liber va impulsiona şi mai mult relaţiile comerciale şi va duce la creşterea volumului de  investiţii în ţara noastră.

 

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe