Premierul: Cel mai important proiect de infrastructură pentru Moldova este în prezent cel privind asigurarea populaţiei cu apă de calitate

Vlad Filat
Vlad Filat (PETRAS MALUKAS / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
11.05.2012

Prim-ministrul Vlad Filat a prezidat astăzi şedinţa Comitetului de supraveghere al Programului de suport bugetar în domeniul aprovizionării cu apă şi canalizare, finanţat de Uniunea Europeană, informează Epoch Times România cu referire la Serviciul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului. La şedinţă a participat şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Ambasadorul Dirk Schuebel.

În cadrul şedinţei a fost audiat raportul privind implementarea Programului de susţinere a politicilor de sector în domeniul apelor în anul 2011, sub aspectul evaluării efectuate de misiunea UE.

Obiectivele de bază ale acestui program vizează aranjamentele instituţionale în sectorul apelor din Republica Moldova, descentralizarea serviciilor de aprovizionare cu apă şi canalizare, promovarea principiilor economiei de piaţă, dezvoltări durabile şi măsurilor de protecţie a mediului, consolidarea serviciilor şi promovarea reformelor în sectorul dat, promovarea parteneriatului social şi fortificarea achiziţiilor publice, precum şi perfecţionarea cadrului normativ cu referire la standardele tehnice minime aferente infrastructurii apei.

Evaluarea cantitativă a rezultatelor obţinute la executarea obiectivelor respective efectuată de către misiunea UE a fost estimată la 75 %. Participanţii au făcut un schimb de opinii, examinând factorii care au influenţat rezultatele obţinute. În acest context, Dirk Schuebel a precizat că evaluarea pentru anul 2010 a demonstrat executarea prevederilor Programului în proporţie de doar 47 la sută. Astfel, rezultatele obţinute în anul 2011 denotă un progres substanţial la capitolul respectiv. Totodată, oficialul a punctat un set de subiecte care necesită o atenţie sporită în perioada imediat următoare.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, au fost menţionate sarcinile pentru anul 2012 ce reies din angajamentele de reforme şi acordul semnat cu UE. Printre acestea se numără: elaborarea legislaţiei secundare privind implementarea Legii apelor (23 regulamente); actualizarea Strategiei privind aprovizionarea cu apă şi canalizare a localităţilor din RM (finalizarea documentului se preconizează pentru luna septembrie 2012); implementarea proiectelor de aprovizionarea cu apă şi canalizare în 3 oraşe şi 12 sate; asigurarea accesului populaţiei la sisteme noi sau reabilitate de apă şi de canalizare (drept rezultat peste 55 de mii de persoane vor avea acces la sisteme de apă noi sau reabilitate faţă de 01.01.2009 în oraşe cu populaţia peste 10 mii persoane şi peste 25 de mii de persoane vor avea acces la sisteme de canalizare noi sau reabilitate faţă de 01.01.2009 în oraşe cu populaţia peste 10 mii persoane) etc.

Prim-ministrul a menţionat importanţa Programului în cauză pentru ţara noastră şi a cerut instituţiilor responsabile să asigure executarea în termen a prevederilor acestuia şi respectarea înţelegerilor convenite cu partenerii de dezvoltare.

„Cel mai important proiect de infrastructură pentru Republica Moldova la momentul actual este cel privind asigurarea populaţiei cu apă de calitate", a opinat prim-ministrul.

Vlad Filat a mai atenţionat asupra necesităţii asigurării unei administrări eficiente a sistemelor de aprovizionare cu apă care vor fi create.

Bugetul programului se cifrează la 50 de milioane de euro, dintre care 42 milioane reprezintă suport bugetar, şi urmează a fi realizat până în luna decembrie 2017.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor