Mircea Cărtărescu: Românii, "guvernaţi de un plagiator şi de un Adolf în miniatură"

Mircea Cărtărescu, poet, prozator, profesor universitar român.
Mircea Cărtărescu, poet, prozator, profesor universitar român. (http://ro.wikipedia.org)
Liviu Şerbănescu
26.10.2012

Scriitorul Mircea Cărtărescu a publicat vineri un editorial foarte dur la adresa scenei politice din România, atacând în special actuala putere, care, după părerea sa, îşi va păstra poziţia şi după alegeri.

"Cum ARD bate deocamdată pasul pe loc şi nu reuşeşte în nici un fel să se impună pe scena politică, şi cum această situaţie nu se poate schimba (decât printr-o minune) până la viitoarele alegeri, va urma probabil un dezastru naţional.

Ion Iliescu prevedea de curând un 60 la sută lejer pentru coaliţia aflată la guvernare: eu prevăd şi mai mult. România va deveni roşie şi galbenă ca mărul otrăvit pe care l-a primit Albă-ca-Zăpada de la mama ei vitregă.

Ne vom alege cu cea mai înspăimântătoare, mai pusă pe rele, mai lipsită de conştiinţă, mai gata să zdrobească orice rezistenţă clasă politică de după 1989.

Vom ajunge să vedem în golirea Pieţei Universităţii, în chemarea minerilor, în acapararea bucată cu bucată a României nişte fleacuri istorice demne de a fi uitate. Vom trăi un asalt al urangutanilor asupra României, şi nimeni nu le va putea sta împotrivă.

Obrăznicia sfruntată, pescuitul în ape tulburi, nerespectarea legilor, tirania majorităţii, populismul agresiv, holocaustul cultural, atentatul la fibra morală a naţiunii, fireşti când eşti guvernat de un plagiator şi de un Adolf în miniatură, ne vor scoate până la urmă din Occident şi ne vor arunca acolo unde pare că vrem să dovedim, mereu şi mereu, că ne e locul: unde şi-a dus surdul roata şi mutul iapa, unde şi-a-nţărcat dracul copiii, lângă Moldova, Ucraina şi Belarus.

Nu ştiu dacă cei ce ne conduc azi şi-au propus deliberat performanţa asta, nu ştiu dacă şi-au vârât şi ruşii coada în planurile lor, dar şi aşa, şi aşa, tot acolo ajungem. Nu mai cred în trezirea, în al unsprezecelea ceas, a României", a scris Mircea Cărtărescu, în "Evenimentul Zilei".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor