Mircea Dumitru: Au fost acordate mult mai multe doctorate decât ar fi fost normal

Există un număr destul de mare de persoane care şi-au obţinut doctoratul într-un mod neetic, consideră ministrul Educaţiei, potrivit căruia, în viitor, metodele de verificare vor fi mult mai severe şi riguroase.
Mircea Dumitru
Mircea Dumitru (Florin Chirila/Epoch Times)

"În ultima perioadă au fost acordate mult mai multe doctorate decât ar fi fost normal în condiţiile în care mulţi dintre autorii acestor lucrări nu au avut o activitate de cercetare ştiinţifică susţinută", a declarat ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, într-un interviu acordat publicaţiei România Liberă.

Potrivit ministrului, "există un număr destul de mare de oameni care au obţinut neetic titlul de doctor, încălcând anumite reguli ale cercetării ştiinţifice."

Ministrul a mai explicat că, în prezent, singura metodă legală de verificare a lucrărilor de doctorat deja susţinute presupune semnalarea unei suspiciuni de plagiat sau de malpraxis academic, iar CNATDCU nu are posibilitatea de a analiza toate tezele de doctorat susţinute deja însă în viitor lucrurile se vor schimba.

"Ceea ce se va întâmpla de acum încolo este reglementat strict de Legea Educaţiei şi prin regulamentul CNATDCU. Metodele de verificare sunt mult mai severe şi mai riguroase, astfel încât numărul acestor lucrări plagiate va scădea", a declarat Dumitru.

Întrebat dacă va demisiona în cazul în care se va dovedi că Petre Tobă a plagiat şi, ulterior, acesta nu va fi îndepărtat din Executiv, Mircea Dumitru a răspuns "Desigur."

Interviul integral poate fi citit aici