Misiunea ONU care ancheta atacul cu arme chimice din Siria, atacată de lunetişti

Soldaţii sirieni în cartierul Jobar din Damasc, Siria, sâmbătă 24 august. Jobar a fost site-ul unui presupus atac cu arme chimice pe 21 august 2013.
Soldaţii sirieni în cartierul Jobar din Damasc, Siria, sâmbătă 24 august. Jobar a fost site-ul unui presupus atac cu arme chimice pe 21 august 2013. (AP Photo)
Epoch Times România
26.08.2013

Misiunea ONU în Siria, formată din experţii însărcinaţi de ONU să investigheze o posibilă utilizare de arme chimice în Siria, au fost atacaţi luni de lunetişti neidentificaţi, fiind nevoiţi să îşi suspende misiunea lângă Damasc, a informat un purtător de cuvânt al ONU, potrivit AFP.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat luni, cu puţin timp înainte de începerea unei misiuni a Naţiunilor Unite în Siria, că fiecare oră este importantă pentru ancheta experţilor care vor investiga afirmaţiile conform cărora ar fi fost utilizate arme chimice, reiterând că experţii ONU trebuie să aibă ”acces liber la locul faptelor şi să poată desfăşura o anchetă completă, extensivă şi fără obstrucţii”.

Potrivit declaraţiilor unora dintre statele membre ONU, printre care SUA şi Marea Britanie, regimul lui Assad a încuviinţat cu întârziere misiunea ONU tocmai pentru a permite dispariţia probelor.

Trei spitale din Damasc, susţinute de organizaţia internaţională Medicii Fără Frontiere (MFF), au raportat că în dimineaţa zilei de miercuri, în mai puţin de trei ore, 3.600 de pacienţi au prezentat simptome neurotoxice, iar 355 dintre aceştia au murit. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a înregistrat, de asemenea, peste 300 de morţi cauzate de gaze toxice, printre care şi zeci de rebeli.

Regimul de la Damasc neagă acuzaţiile conform cărora ar fi utilizat gaze toxice împotriva rebelilor şi a civililor.

"Primul vehicul al echipei de anchetă asupra armelor chimice a fost atins în mod deliberat, în mai multe rânduri, de tiruri ale unor lunetişti neidentificaţi", susţine într-un comunicat Martin Nesirky. Nu se preciează nimic despre posibile victime.

Echipa de experţi ONU se îndrepta spre locul presupusului atac chimic al regimului Assad din 21 august, din apropiere de Damasc, pentru a iniţia ancheta cu care fusese însărcinată, relatează un fotograf AFP aflat la faţa locului. Acesta a declarat că i-a văzut pe inspectorii ONU plecând într-un convoi de cinci maşini, care era escotat de serviciile de securitate siriene. Aceştia urmează să ajungă în regiunea Ghouta, locul presupusului atac cu arme chimice.

Misiunea ONU este alcătuită din zece inspectori şi este condusă de un suedez pe nume Aake Sellström şi a ajuns în Damasc la 18 august, cu obiectivul de a investiga unele acuzaţii privind alte presupuse atacuri comise anterior în Siria.

La 21 august armata a efectuat o ofensivă la est şi vest de capitala Damasc, în timpul căreia opoziţia siriană a acuzat regimul lui Assad că ar fi utilizat arme chimice care au dus la moarte unui număr mare de oameni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor