Adversarii străini ai lui Bashar al-Assad au găsit un motiv pentru o intervenţie armată în Siria

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad.
Preşedintele sirian, Bashar al-Assad. (DSK / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
26.08.2013

Recenta utilizare de arme chimice în Siria, de care Occidentul acuză regimul lui Bashar al-Assad, face ca un amestec extern în conflict să devină tot mai realist. Preşedintele american Barack Obama şi premierul britanic David Cameron au anunţat: Damascul 'merită o replică pe măsură'. Pentagonul este gata să pună în aplicare scenariul armat şi aduce deja nave militare spre coasta Siriei. În situaţia în care şansele de preîntâmpinare a unei acţiuni în forţă se topesc cu fiecare oră ce trece, un ajutor în evitarea ei l-ar putea oferi inspectorii Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), în cazul în care vor demonstra neimplicarea Damascului. De altfel, Administraţia SUA a calificat deja decizia autorităţilor siriene de a-i lăsa pe inspectorii ONU la locul atacului chimic drept 'tardivă', relatează, luni, cotidianul Kommersant.

În pofida declaraţiilor autorităţilor siriene privind neimplicarea în tragedia care a avut loc miercuri lângă capitala siriană şi a serioaselor dubii ale Moscovei legate de veridicitatea acuzaţiilor la adresa Damascului, SUA şi aliaţii lor europeni au aruncat vina pentru utilizarea armelor de distrugere în masă asupra lui Bashar al-Assad. În această situaţie, atacul chimic care a curmat viaţa a peste 1.300 de oameni ar putea deveni pretextul pentru declanşarea acţiunii de forţă împotriva Damascului.

O confirmare a acestui lucru o constituie brusca înăsprire a tonului Administraţiei SUA, care a iniţiat consultaţii intensive cu aliaţii din vestul Europei. Preşedintele Obama a avut o convorbire telefonică de 40 de minute cu premierul britanic David Cameron, la finalul căreia cei doi lideri au ajuns la concluzia că atacul chimic necesită 'o replică serioasă'.

În legătură cu forma pe care ar putea-o lua aceste acţiuni Obama a discutat cu membrii Administraţiei sale responsabili pentru apărare şi securitate. La finalul întrevederii, Casa Albă a preferat să nu concretizeze paşii pe care îi vor face SUA, anunţând doar că Washingtonul continuă să studieze conjunctura atacului chimic, iar preşedintele Obama a recunoscut într-un interviu pentru CNN că SUA nu tind spre o acţiune în forţă în Siria, ţinând minte reversul campaniilor militare din trecut. Însă, acest lucru nu l-a împiedicat pe Obama să atenţioneze în acelaşi interviu: atacul chimic din Siria contravine 'intereselor naţionale fundamentale ale SUA în ceea ce priveşte neadmiterea proliferării armelor de distrugere în masă', precum şi necesitatea de a proteja aliaţii şi bazele americane din regiune.

O confirmare a faptului că SUA sunt gata pentru o acţiune de forţă împotriva Damascului este şi declaraţia şefului Pentagonului, Chuck Hagel. Din această declaraţie rezultă că pentru o operaţiune armată în Siria lipseşte doar acordul lui Obama. 'Preşedintele Obama i-a ordonat Ministerului Apărării să elaboreze variante pentru orice evoluţie a evenimentelor. Noi am făcut acest lucru şi suntem gata să realizăm oricare dintre variante, în cazul în care Obama va alege una dintre ele', a spus Hagel. Această declaraţie a coincis cu informaţiile potrivit cărora spre coasta siriană se îndreaptă în grabă nave maritime ale SUA.

La escaladarea tensiunilor au contribuit şi reacţiile ferme ale liderilor celor mai puternice ţări din Uniunea Europeană (UE). Preşedintele francez Francois Hollande a pus responsabilitatea pentru tragedie pe seama lui Bashar al-Assad, subliniind existenţa unor 'dovezi serioase' care ar atesta că atacul chimic a fost iniţiat de autorităţile siriene. 'Problema siriană' a fost discutată la sfârşitul săptămânii trecute în cadrul unor convorbiri telefonice dintre premierul britanic David Cameron, preşedintele francez Francois Hollande şi premierul canadian Stephen Harper.

În situaţia în care şansele pentru preîntâmpinarea unei acţiuni externe de forţă în Siria se topesc cu fiecare oră, de ajutor pentru evitarea ei ar putea fi comisia din partea ONU, în cazul în care ar demonstra neamestecul Damascului în atacul chimic, subliniază Kommersant.

Autorităţile siriene, care înainte refuzau să-i admită pe inspectorii internaţionali la locul tragediei, au anunţat duminică, 25 august, că sunt gata să le ofere inspectorilor ONU acces în acele teritorii. De altfel, chiar dacă inspectorii ONU vor vizita locul atacului şi vor confirma neimplicarea regimului sirian, acest lucru nu va constitui o garanţie că SUA şi aliaţii lor vor renunţa la intervenţie, este de părere ziarul rus. Comentând duminică informaţiile privind decizia părţii siriene de a-i primi pe inspectorii ONU la locul tragediei, un înalt oficial din cadrul Administraţiai SUA a catalogat această hotărâre ca fiind 'tardivă'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor