Miss World 2015 şi-a desemnat câştigătoarea, după un concurs controversat

Cea de a 65-a ediţie a Miss World s-a încheiat, regină a frumuseţii fiind desemnată o tânără de 23 de ani din Spania.
Mireia Lalaguna Royo
Mireia Lalaguna Royo (facebook.com)

Miss Spania, Mireia Lalaguna Royo, a fost încoronată sâmbătă Miss World 2015, fiind declarată câştigătoarea celei de-a 65-a ediţii a concursului desfăşurat în Sanya, China, concurs marcat de controversele stârnite de decizia Beijingului de a interzice participarea reprezentantei Canadei.

Royo s-a întrecut în finală cu reprezentantele Rusiei, Libanului şi Jamaicăi. În vârstă de 23 de ani, frumoasa spaniolă preia coroana de regină a frumuseţii de la Rolene Strauss din Africa de Sud, care a câştigat ediţia cu numărul 64 a concursului, relatează Reuters.

Aceasta a fost prima ediţie a Miss World câştigată de o reprezentantă a Spaniei şi tot prima ediţie la care organizatorii i-au refuzat, obstinat, unei participante, viza pentru a putea lua parte la competiţia finală.

Reamintim că finala Miss World 2015, la care care au luat parte 114 frumuseţi din întreaga lume, s-a desfăşurat pe fundalul declanşat de refuzul Chinei de a-i permite accesul pe teritoriul său reprezentantei Canadei, Anastasia Lin.

Anastasiei nu i s-a permis îmbarcarea în avionul ce urma sa decoleze din Hong Kong spre Sanya, fiind declarată persona non grata de către autorităţile de la Beijing.

Lin este o cunoscută susţinătoare a drepturilor omului în China şi o practicantă Falun Gong, disciplină spirituală persecutată de mai bine de 16 ani în China.

De altfel, Anastasia Lin a câştigat titlul Miss World Canada cu o platformă vizând libertatea religioasă şi drepturile omului. Ea a vorbit public despre persecuţia desfăşurată de Partidul Comunist Chinez împotriva practicii spirituale Falun Gong, o combinaţie de exerciţii, meditaţie şi învăţături morale ce au la bază principiile adevăr, compasiune şi toleranţă, şi a altor grupuri din China (avocaţi, tibetani, uiguri, activişti pentru democraţie etc).

"Am intrat în competiţia Miss World deoarece motto-ul lor este ‘Frumuseţe cu un Scop’. Cred că lupt pentru valori care sunt esenţiale pentru canadieni: libertate, toleranţă şi diversitate. Aceasta a fost dorinţa mea iniţială", a declarat Lin.

Imediat după ce Lin a câştigat titlul de Miss Canada, autorităţile chineze au şi început presiunile asupra sa, ameninţându-i tatăl, care trăieşte încă în China. Regimul comunist i-a cerut acestuia ca Anastasia să nu mai vorbească despre situaţia dramatică a drepturilor civile din China.

Lin a refuzat însă să se lase intimidată şi a continuat să lupte, dorindu-şi să fie "o voce a celor fără voce", o voce care să vorbească pentru cei închişi, bătuţi, torturaţi sau chiar ucişi pentru organele lor pentru "crima" de a fi îmbrăţisat o practică spirituală. Ea a expus public presiunea Partidului Comunist Chinez împotriva tatălui ei, depunând inclusiv mărturie în faţa Comisiei Executive despre China a Congresului SUA, în timpul unei audieri privind încălcările drepturilor omului în China.

Refuzul Chinei de a-i acorda viză tinerei canadience de origine chineză şi curajul acesteia de a continua să vorbească în numele celor persecutaţi a ţinut în ultimele luni prima pagină a celor mai importate publicaţii din lume şi a readus în centrul atenţiei problema încălării drepturilor omului în China, ţară în care milioane de oameni ajung după gratii pentru convingerile lor spirituale.

Recent, Epoch Times România a avut privilegiul să o intervieveze pe Miss Anastasia Lin. Va invităm să citiţi interviul aici.