Misterul Puiului Luminos: autorităţile dau din umeri

Carne de pui fosforescentă în Bucureşti
Carne de pui fosforescentă în Bucureşti (Epoch Times)

Cu o zi înainte de Paşti, publicaţia noastră semnala faptul că în bucătăria redacţiei noastre a aterizat o caserolă de pulpe de pui - pusă în vânzare de unul dintre cei mai mari producători din ţară - care, dacă vă vine să credeţi - în întuneric lumina fosforescent.

Carnea fusese cumpărată de la un magazin ultracentral din Bucureşti de o cititoare a publicaţiei noastre, care a constatat că, stupoare, pe întuneric pulpele dădeau lumină. Dânsa ne-a sesizat problema pe email şi, curioşi din fire, am preluat de la dumneaei câteva bucăţi de carne, pentru a verifica ceea ce ni s-a semnalat.

Am luat carnea şi seara pe răcoare, au încercat să vedem care-i situaţia. Pulpele au făcut ultimul lucru pe care te-ai aştepta să-l facă nişte pulpe de pui şi anume, au început să emane o lumină fosforescentă, uşor vizibilă cu ochiul liber. Iar lumina nu era pascală.

Carne de pui fosforescentă în Bucureşti
Carne de pui fosforescentă în Bucureşti (Epoch Times)

Carne de pui fosforescentă în Bucureşti
Carne de pui fosforescentă în Bucureşti (Epoch Times)

În consecinţă, am pus mâna pe telefon şi am sunat la celebra Autoritate Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), pentru a le semnala şi lor respectivul fenomen, în ideea că un pui care luminează ar putea să nu fie recomandabil pentru consumul uman. Apelurile noastre au ajuns în deja-celebra gaură neagră a apelurilor născute din grija faţă de populaţie.

A doua zi, am luat-o de la capăt, încercând să aducem "lumină" asupra fenomenului neobişnuit. Am sunat la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), unde am vorbit cu ofiţerul de presă Dl. Dinu Fuiorea. Foarte amabil, dânsul ne-a explicat ca fiind ajun de Paşte, laboratorul de analize este închis şi tot închis va fi până marţi, când ar fi bine ne ducem pentru analize direct către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) de pe dr Staicovici.

Un Comisar Şef amabil - există şi aşa ceva

Neresemnându-ne să aşteptăm cuminţi până marţi am sunat bineînţeles din nou protecţia consumatorului, de această dată la Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Bucureşti-Ilfov. După ce am fost dojeniţi că nu am nimerit numerele de telefon potrivite - noi am sunat la cele de pe pagina oficială ANPC - ni s-a explicat că plângerea noastră nu poate fi rezolvată pe plan local căci, deşi carnea a fost cumpărată din Bucureşti, producătorul cărnii este din alt oraş am fost direcţionaţi către Comisariatul pentru protecţia cumpărătorului din respectiva urbe.

Unde, supriza, ne-a răspuns chiar Comisarul Şef care a preluat cu maximă operativitate reclamaţia noastră şi ne-a anunţat că va dispune controale la producătorul cărnii chiar în respectivă zi, ajun de Paşti. Câteva ore mai târziu, acelaşi comisar şef ne-a sunat personal, pentru a ni se comunica faptul că o echipă de intervenţie s-a deplasat la producător, a efectuat controale şi, deşi carnea din lotul semnalat de noi ca fiind cu potenţiale probleme se epuizase, cum producătorul a păstrat mostre din respectivul lot, acestea vor fi trimise la analize marţi. Domnul comisar ne-a sfătuit, insistent, să ducem şi noi mostrele de carne care luminează la un laborator DSVSA, marţi.

Marţi "trei ceasuri rele"

S-a făcut marţi şi am ajuns la IDSA. Deşi, conform site-ului său, instituţia funcţionează sub deviza: "Medicul uman salvează omul, medicul veterinar salvează omenirea", noi am fost anunţaţi că am face bine să salvăm omenirea la Obor, căci IDSA-ul se ocupă cu bunăstarea animalelor, nu cu analiza alimentelor cumpărate din comerţ şi că DSVSA ne-a îndrumat greşit. În consecinţă, am fost îndrumaţi, cu reală amabilitate de data aceasta, înspre laboratorul Institutului de Igienă Publică şi Sănătate Veterinară de la Obor.

Zis şi făcut. Cu optimismul încă la purtător, am ajunşi la respectiva instituţie, convinşi că de data aceasta vom fi ajutaţi. Ne-am înşelat. După ce doamna de la recepţie s-a minunat de problema semnalată - aşa ceva, doamnă, chiar nu am mai auzit - dl Horia Albu, ne-a explicat că având în vedere că ambalajul caserolei cu pulpe de pui este desfăcut – cum altminteri poţi scoate oare o carne să o găteşti dacă n-o scoţi din ambalaj – ei nu pot primi eşantioanele, căci "trasabilitatea produsului" nu mai poate fi urmărită. Ce garanţie au veterinarii care salvează lumea că nu am luat carnea de la gunoi sau că aceasta n-a fost contaminată intenţionat?!

Deşi i-am explicat că vrem efectiv să ştim ce anume a cauzat respectivul fenomen de luminescentă a cărnii şi că mai departe va fi treaba autorităţilor competente să decidă dacă contaminarea se datorează producătorului, transportatorului etc. dl doctor, ce-i drept cu regulamentul în mână ne-a comunicat că nu ne poate ajuta.

În consecinţă, ne-am întors în redacţie iar Puiul Luminos şi-a reluat cuminte locul în congelator. Am sunat din nou la DSVSA, unde după ce am cerut din nou ajutor în soluţionarea problemei, un domn care s-a amuzat copios auzind cum am fost alungaţi din laborator în laborator, l-a rechemat la telefon pe acelaşi domn Fuiorea cu care vorbisem în ajun de Paşti.

S-a rezolvat - nu se poate

Dl Fuiorea ne-a explicat amabil că s-a consultat cu şefii dumnealui şi efectiv NU STIU CE ANALIZE SA FACA pentru un pui luminos, nemaiconfruntându-se niciodată cu un astfel de caz.

Având măcar decenţa - pe care am apreciat-o - de a nu invoca vreun ambalaj desfăcut pentru a refuza să analizeze eşantioanele de carne de pui, ne-a transmis că problema noastră îl depăşeşte pur si simplu, atât pe el cât şi pe şefii lui şi nu ştie unde să ne îndrepte, nici un laborator din reţeaua avizată de IDSA nefiind în măsură să analizeze problema semnalată de noi.

În ceea ce priveşte faptul că am fost trimişi la IDSA, aceasta a fost doar o sugestie plină de amabilitate, ne-a explicat el, şi atât, nu o garanţie că se va rezolva ceva, angajatul DSVSA gândindu-se ca totuşi cei de acolo determina bolile animalelor şi ne-ar putea eventual ajuta. Dacă şi ei şi-au declinat competenţa atunci... atunci... cam asta e.

În rest, să nu ne facem griji, dacă produsul a fost cumpărat dintr-un magazin, cu siguranţă carnea a fost avizată de un medic veterinar.

Apelul nostru la empatie.. “domnule, imaginaţi-vă că s-ar nimeri la dvs în farfurie o astfel de carne sau la rudele dvs, se pot îmbolnăvi mii de români, ce facem, încotro să ne îndreptăm etc." l-a lăsat pe angajatul DSVSA neclintit. Nu ne poate ajuta şi nici nu ştie înspre ce laborator ne-ar putea îndrepta, cât despre potenţiale cazuri de îmbolnăvire... să sperăm că a fost un caz singular.

În consecinţă, Puiul Luminos nu are decât să stea cuminte la congelator şi dacă ne îngrijorează chestiunea, să ne descurcăm. Ceea ce şi intenţionăm să facem, cu sau fără sprijin de la autorităţi.

Până atunci, v-am sugera ca dacă vreţi să gătiţi pui, făceţi-o noaptea, iar înainte să-l înghesuiţi în tigaie, închideţi uşor lumina şi vedeţi cum se poartă.

Vom reveni cu noutăţi după ce ne parvin veşti de la OPC sau obţinem alte informaţii concludente despre pui...

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne