Modul în care apa dulce a planetei s-a mişcat în ultimii 15 ani [video]

Regiunile în roşu au pierdut această resursă valoroasă, iar zonele în albastru au câştigat-o. NASA a lansat un clip video în care îşi explică concluziile.
O hartă a apelor dulci (NASA)
Maria Caubin
29.08.2018

Lacurile, râurile, solurile, zăpada, apele subterane şi gheaţa conţin apă dulce, una dintre cele mai importante resurse de pe Pământ, atât pentru aprovizionarea cu apă potabilă pentru consumul uman direct, cât şi pentru producţia de alimente, de exemplu, în agricultură şi creşterea animalelor.

Cu toate acestea, distribuţia de apă dulce pe întreaga planetă s-a schimbat treptat, treptat. Cercetătorii de la NASA au folosit o pereche de sateliţi Gravity Recovery and Climate Experiment sau GRACE, pentru a urmări mişcarea apei dulci în ultimii cincisprezece ani.

Sateliţii gemeni GRACE au fost lansaţi în 2002, ca parte a unei misiuni comune a NASA şi German Aerospace Center (DLR). Ambii sateliţi au măsurat cu exactitate distanţa dintre ei pentru a detecta variaţii în câmpul gravitaţional al Pământului cauzate de mişcările de masă de pe planetă cauzate de schimbările de apă şi de gheaţă.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că aprovizionarea cu apă în unele regiuni este relativ stabilă, în timp ce în alte zone s-au înregistrat creşteri sau scăderi. Schimbările climatice au cauzat pierderea apei dulci din straturile de gheaţă la poli, ceea ce implică creşterea nivelului mării.

În alte zone s-a observat, de asemenea, cum apele subterane s-au epuizat din cauza utilizării intensive a apei pentru irigarea culturilor sau, dimpotrivă, acestea au crescut ca urmare a căderii unor cantităţi importante de precipitaţii datorită variaţiilor climatice.

Articol de referinţă: A Map of Freshwater

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor