Moldova are şanse majore să finalizeze rapid negocierile Acordului de Liber Schimb cu UE, dar va conta calitatea reformelor

Tatiana Chiriac
20.03.2012

Republica Moldova are toate şansele să finalizeze negocierile Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană (UE) începute astăzi la Chişinău, dar implementarea acestuia va depinde foarte mult de calitatea reformelor, sunt de părere experţii, comunică moldpres.

Avem un avans de încredere din partea UE, deoarece înainte de a începe negocierile Republica Moldova a îndeplinit un set de precondiţii, deci pornim în negocieri cu nişte termeni de comun acord agreaţi, a spus Leonid Litra, directorul adjunct pe cooperare internaţională al IDIS "Viitorul". El a adăugat că, chiar însuşi faptul că Karel De Gucht, Comisarul European pentru Comerţ, s-a arătat optimist în ceea ce priveşte finalizarea negocierilor până în toamna anului 2013, "nu este o simplă încurajare politică, ci o declaraţie ce se bazează pe nişte date factologice bine cântărite".

Leonid Litra crede că probleme ar putea apărea la implementarea prevederilor Acordului ce va fi semnat. Este una să adopţi o lege privind protecţia concurenţei şi alta să o implementezi, sectoarele monopolizate cu greu vor accepta condiţii egale de activitate.

Agricultura va fi unul din elementele-cheie ale acordului, deoarece produsele agroalimentare au o pondere mare în export, a mai menţionat expertul.

Mult va conta calitatea reformelor, un element ce ar trebui luat în considerare fiind ajustarea legislaţiei la standardele comunitare, a menţionat Alexandru Stratan, directorul Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică al AŞM. În opinia acestuia, pentru sectoarele mai slab pregătite pentru un regim de liber schimb cu UE, ar trebui să fie negociate perioade de tranziţie pentru o liberalizare mai profundă. În context el s-a referit la sectorul agricol.

"Există un spectru întreg de subiecte foarte sensibile pentru Uniunea Europeană, care nu vor fi trecute uşor cu vederea, cum sunt normele sanitare şi fitosanitare, barierele tehnice în calea comerţului, standardele, concurenţa, sectorul financiar-bancar, proprietatea intelectuală şi multe altele", a afirmat expertul economic Roman Chircă, directorul Institutului Economiei de Piaţă. El a adăugat că "Republica Moldova nu numai trebuie să reformeze aceste domenii, dar să întreprindă măsuri ca acestea să funcţioneze realmente".

Acordul oferă posibilităţi enorme Republicii Moldova, dar aceasta va putea beneficia pe deplin de aceste posibilităţi doar în cazul în care va fi schimbată paradigma creşterii economice care s-ar baza pe exporturi, a remarcat expertul. În prezent, a spus el, Moldova este o ţară importatoare, importăm din UE de două ori mai multe mărfuri decât exportăm.

Astăzi la Chişinău a început prima rundă de negocieri asupra Acordului privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană ce se va desfăşura în perioada 20-22 martie. În acest an se preconizează a fi desfăşurate patru runde de negocieri. Acordul urmează a fi semnat în cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic care va avea loc în toamna anului 2013.

În anul 2011 schimburile comerciale între Republica Moldova şi ţările Uniunii Europene s-au ridicat la 3344,1 milioane de dolari SUA. Republica Moldova a exportat pe piaţa UE mărfuri în valoare de peste 1 miliard de dolari SUA şi a importat în sumă de 2,25 miliarde. Cota UE în exporturile moldoveneşti s-a ridicat la 49%, iar la exporturi a fost de 43,3%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor