Moldova: Dacă ai nevoie de un zbor ieftin, învaţă să zbori

Yak-42, tipul de avion care s-a prăbuşit lângă Iaroslav
Yak-42, tipul de avion care s-a prăbuşit lângă Iaroslav (SERGEI UVGG/AFP/Getty Images)
Tatiana Chiriac
14.03.2012

Veşti bune în Republica Moldova: Ieftinirea biletelor la avion se amână. Semnarea acordului de liberalizare a spaţiului aerian MD-UE nu va mai avea loc în martie, aşa că planificările pentru vacanţa de vară le veţi face în locurile bine ştiute.

Şi de ce veştile sunt bune? Pentru ca această amânare ne permite să vedem sau cel puţin să încercăm să vedem obiectiv celelalte aspecte ale acestui acord. Fără a critica, fără a reproşa că nu au fost îndeplinite promisiunile, ci să vedem ce este mai bine pentru noi.

Moldovenii sunt harnici...când vor

A început să se iniţieze acest acord în august 2010, printr-o scrisoare oficială. Responsabil era Ministerul Transporturilor, dar cum spune şi Timpul, poziţia Ministerului, ca şi a Air Moldova, era una monopolistă şi de protecţie a companiei autohtone. Ca şi cum toţi în jur ar fi progresat folosindu-se de computere, iar noi rămâneam să dactilografiem. Aşa că am stagnat la capitolul liberalizare.

Apoi, a continuat în iulie 2011, deoarece semnarea acestui acord devenea din ce în ce mai necesară. Conjunctura era favorabilă: UE era deschisă spre negocieri, companiile aeriene străine se arătau interesate de curse din Chişinău, iar cetăţenii R.Moldova au din ce în ce mai mare nevoie de asta.

La îndemnul prim-ministrului şi a echipei lui Bodiu, după spusele lui Nicu Popescu, Moldova a reuşit în 2 luni jumătate ceea ce nu reuşise din 2010. Adică, negocierile cu UE s-au încheiat în 2 runde, şi asta fiind un fel de record: Georgia a negociat în 3 runde, iar Ucraina încearcă fără prea mulţi sorţi de izbândă de vreo 3 ani.

Semnarea acordului se preconiza în martie 2012 şi imediat după semnare ar fi trebuit să vedem beneficiile acordului (totuşi, nu chiar peste noapte). Adică, mai multe curse aeriene, mai multă competiţie şi aşa, rezolvarea problemei preţurilor prea mari la bilete. Şi totuşi, semnarea se amâna din cauza unor chestii interne dintre Comisia Europeană şi Consiliul Europei, după spusele Ministerului Afacerilor Externe relatează Alexandru Lebedev pentru bloguvern.md .

Lucrul asupra acestui acord demonstrează că se poate. Dacă există voinţă politică şi se analizează atent condiţiile problemei, atunci rezolvarea este pe măsură. Se creează un pattern ce poate fi folosit şi în soluţionarea altor probleme, atât de nivel extern, cât şi intern.

Socoteli: Acasă vs De la piaţă

Problema care se vrea rezolvată prin acest acord este de a permite cetăţenilor moldoveni să zboare direct din Chişinău, la preţuri pe care şi le pot permite. Iar scăderea preţurilor poate veni doar într-un biotop al concurenţei. Anume pe acest punct se axează dorinţa semnării acestui acord – mai multe curse aeriene, mai multe companii aeriene, deci mai multe oferte atractive şi preţuri mai mici. Calitatea zborului vine deja doar ca un default la această problemă.

Totuşi, dacă ne-am imagina scenariul: Acordul se semnează, vin 3-5 companii aeriene, sunt mai multe curse, iar cei ce vin decid să se adapteze preţurilor din Moldova. Să se facă atractivi nu prin preţuri mici, ci prin curse variate şi calitate. Astfel, ne-am trezi în situaţia în care tot ce am sperat, se duce de râpă şi ţap ispăşitor tot vom considera conducerea (deşi, cum am spus mai sus, deocamdată, acest acord e unul din cele mai importante succese ale actualei conduceri pe plan extern).

Poate fi făcută o paralelă cu sistemul bancar din Moldova. Se puneau foarte mari speranţe că odată cu creşterea numărului băncilor străine şi cu capital străin, creditele vor deveni mai avantajoase şi mai accesibile. Acum în Moldova, din 15 bănci, 9 sunt cu capital majoritar străin. Totuşi, ratele dobânzilor la credite rămân înalte, iar scăderea nu a fost cea aşteptată. Semnul de întrebare acum este dacă ne putem aştepta la acelaşi rezultat şi cu liberalizarea pieţei aeriene.

Oamenii se aşteaptă la reduceri mari de preţuri la biletele de avion. Poate 50-70%. Şi nu se vor mulţumi cu doar 10-15%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor