Moldova va conferi veteranilor medalii fără seceră şi ciocan

Preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti.
Preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / GettyImages)

Moldova, în principiu, nu este împotriva decorării veteranilor cu ocazia aniversării a 70-a de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, dar acestea nu vor conţine simbolica comunistă - secera şi ciocanul. Preşedintele Nicolae Timofti intenţionează să anunţe acest fapt în cadrul summitului Şefilor de stat din cadrul CSI care se desfăşoară la Minsk.

Purtătorul de cuvânt al Preşedintelui, Vladimir Ţurcanu, a declarat în cadrul unui briefing că şeful statului a anunţat colegii despre faptul că "Moldova nu poate aproba medalia pe care vor fi reprezentate secera şi ciocanul, deoarece aceste simboluri sunt atribuite unuia dintre partidele din RM. Folosirea simbolicii sovietice în astfel de scopuri contravine Legii cu privire la partidele politice. De asemenea, Preşedintele consideră că "aceste simboluri ar trebui evitate din cauza daunelor materiale şi umane enorme provocate de Uniunea Sovietică".

Potrivit lui Ţurcanu, şeful statului "percepe şedinţa de la Minsk drept o posibilitate de a consolida relaţiile bilaterale a Moldovei cu ţările CSI". Agenda şedinţei Consiliului Şefilor de stat CSI conţine 17 proiecte de documente ce reglementează colaborarea în diferite domenii, precizează Infotag.

În domeniul colaborării umanitare şefilor de stat le sunt propuse spre examinare chestiuni referitoare la organizarea festivităţilor cu ocazia aniversării a 70-a de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei din anii 1941-1945 pentru anul 2015 şi conferirea cu această ocazie a medaliilor jubiliare unice. Se aşteaptă ca la şedinţă să fie aprobate statutul, denumirea şi desenul Ordinului de Onoare unic "70 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei din anii 1941-1945", regulamentul privind medalia jubiliară unică "70 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei din anii 1941-1945", denumirea şi desenul.

Tot la domeniul umanitar se referă şi chestiunea privind declararea anului 2014 Anul turismului în CSI, ceea ce trebuie să contribuie la o coordonare mai activă a colaborării în sfera turismului din ţările CSI. Din domeniul asigurării securităţii a fost preconizată dezbaterea şi adoptarea unei serii de programe interstatale speciale, prevăzând măsuri mixte de combatere a crimei, a terorismului şi a altor manifestări violente ale extremismului, a circuitului ilegal de droguri, substanţe psihotrope şi precursorilor acestora, a narcomaniei, a traficului de fiinţe umane.

Se aşteaptă ca şefii de stat să discute pe marginea Concepţiei de colaborare în combaterea crimelor comise cu utilizarea tehnologiilor informaţionale. Pentru a coordona combaterea corupţiei în cadrul CSI, a fost elaborat şi va fi prezentat pentru dezbateri proiectul Acordului de constituire a Consiliului Interstatal pentru Combaterea Corupţiei.

În plus, discuţiile de la reuniune vor avea ca subiect chestiuni referitoare la protecţia informaţiilor secrete, dar şi colaborarea pe viitor a statelor membre ale CSI în domeniul relaţiilor financiare, de plăţi valutare şi de credit. Tot la Minsk va avea loc şedinţa Consiliului Economic Eurasiatic Superior, care va avea ca subiect principal lucrul la Acordul privind CEE cu lista restricţiilor şi a excepţiilor de la regimul de liber schimb.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe