S-a discutat agenda europeană a Republicii Moldova la Bruxelles

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă
Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)

Premierul Iurie Leancă a avut o întrevedere cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Catherine Ashton, Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate. Oficialii au evaluat realizările agendei europene a Republicii Moldova şi au trasat priorităţile înainte de Summitul de la Vilnius.

Punctul culminant a fost parafarea Acordului de Asociere şi semnarea acestuia pe mandatul actualei Comisii Europene, dar şi constatarea Comisiei Europene privind îndeplinirea Planului de Acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni.

Oficialii au discutat despre evoluţia în problematica transnistreană, parafarea Acordului de Asociere şi Acordului de Liber Schimb, fiind abordat subiectul extinderii acestor noi mecanisme pe întreg teritoriul ţării, inclusiv pe malul stâng al râului Nistru. Premierul a accentuat importanţa ca mediul de afaceri şi locuitorii din regiunea transnistreană să beneficieze pe deplin de pe urma intrării în vigoare a acestor acorduri. Partenerii europeni au confirmat extinderea până la sfârşitul anului 2015 a preferinţelor comerciale autonome pentru companiile transnistrene.

După întrevedere, premierul a vizitat expoziţia de pictură semnată de artişti plastici moldoveni de pe ambele maluri ale râului Nistru. Expoziţia are genericul „Artists building trust” şi este vernisată în incinta sediului Parlamentului European. Mesajul expoziţiei este că arta e o cale de comunicare pentru rezolvarea conflictelor şi încurajează dialogul şi schimbul de idei.

Iurie Leancă a fost însoţit la Bruxelles de Vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, şi Eugen Sturza, şeful Cabinetului prim-ministrului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe