Moldovagaz şi Gazprom mai prelungesc contractual pe trei luni

Logoul companiei ruse Gazprom. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
16.03.2012

Contractul de livrare a gazelor între SA ”Moldovagaz” şi ”Gazprom” va fi prelungit pentru încă trei luni, întrucât părţile nu au reuşit să ajungă la un consens asupra noului contract, a declarat vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, pentru presă joi, 15 martie.

Este pentru a doua oară consecutiv, când părţile prelungesc contractul de livrare a gazelor naturale. La sfârşitul anului 2011, din aceleaşi motive , ”Moldovagaz” şi ”Gazprom” au au decis să prelungească până la 31 martie 2012 contractul de lungă durată, încheiat încă în 2006.

Totodată, Valeriu Lazăr a dat asigurări că experţii din partea Republici Moldova fac tot posibilul pentru că noul contract dintre părţi să fie semnat, însă pentru soluţionarea problemelor ”părţile au nevoie de timp”. ”Atâta timp, cât nu vom înţelege ce se întâmplă cu consumul de gaze din stânga Nistrului, nu se va încheia un nou contract” a mai precizat ministrul economiei.

În prezent, datoria regiunii transnistrene depăşeşte 3 miliarde USD.

De aceea, şi premierul Vlad Filat a anunţat în timpul unei conferinţe de presă că semnarea unui nou contract de livrare a gazelor naturale cu "Gazprom" ar putea fi din nou amânată, din cauza neînţelegerilor la capitolul stingerii datoriilor istorice, inclusiv cele ale regiunii din stânga Nistrului, care sunt în prezent trecute la balanţa "Moldova-Gaz".

"Eu nu exclud că vom avea nevoie de timp suplimentar, ceea ce înseamnă că avem această posibilitate de a prelungi contractul actual încă pentru o perioadă de timp. În acest sens, trebuie să vă spun că timpul nu trebuie să fie determinant până la semnare, calitatea acestui contract este cel mai important lucru. Noi ne dorim să semnăm un contract care să asigure furnizarea stabilă a gazelor şi la un preţ real", a mai precizat premierul.

În acelaşi timp, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, mai consideră că am putea să nu avem un contract nou până când nu vom avea stabilitate politică, dar şi claritate la capitolul funcţionării sistemului gazier în Republica Moldova, în contextul implementării pachetului energetic II şi III.

"Am intrat în faza în care nu vom avea rezultate economice bune dacă nu vom avea stabilitate politică. Noi suntem în zona în care avem nevoie de investiţii majore, de reforme foarte serioase în beneficiul sectorului real al economiei", a atenţionat ministrul.

Potrivit agenţiei de presă ARENA, negocierile asupra noului contract de livrare a gazului rusesc între Moldovagaz şi Gazprom au intrat în impas, la finele anului trecut, după ce partea rusă s-a arătat nemulţumită de faptul că Republica Moldova a semnat Pachetul energetic III al Uniunii Europene.

Acesta prevede divizarea activităţilor de generare de cele de transport şi de distribuţie a resurselor energetice. Astfel, Moldovagaz ar trebui împărţită în trei întreprinderi specializate . În prezent, ”Moldovagaz” este o companie concepută pe verticală – care asigură transportul şi distribuţia gazului rusesc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor