Monica Macovei: CCR a decis. Parlamentarii incompatibili trebuie să plece

Monica Macovei
Monica Macovei (Epoch Times România)

Europarlamentarul Monica Macovei s-a referit miercuri pe blogul personal la decizia dată de Curtea Constituţională a României (CCR) pe 3 iulie 2014, conform căreia interdicţia de a ocupa o funcţie aleasă, de demnitate publică, pe o perioadă de trei ani în cazul celor declaraţi incompatibili sau în conflict de interese se aplică tuturor funcţiilor eligibile, şi nu doar funcţiei deţinute în momentul stării de incompatibilitate sau conflict de interese. Macovei arată că o persoană declarată incompatibilă în timp ce ocupă funcţia de consilier judeţean nu mai poate ocupa nicio funcţie eligibilă, inclusiv cea de parlamentar, pe o perioadă de trei ani de la decizia definitivă.

"Văzând tăcerea pe acest subiect, cer Parlamentului să constate încetarea calităţii de parlamentar a senatorului Daniel Mora şi a deputatului Ştefan Bucur Stoica, găsiţi incompatibili prin deciziile 6289/2013 şi 6734/2013 ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Potrivit articolului 70 alin. (2) din Constituţie, calitatea de deputat sau senator încetează în caz de incompatibilitate", a precizat europarlamentarul.

Fostul ministru al Justiţiei susţine că legea trebuie aplicată indiferent de nume, funcţie şi apartenenţă politică şi trebuie aplicată de îndată, nu “la toamnă”, dispozitivul deciziei CCR fiind un temei suficient pentru constatarea încetării calităţii de parlamentar în cazul celor doi. Parlamentarii incompatibili pot avea şi iniţiativa personală a demisiei, mai este de părere Monica Macovei.

Văzând tăcerea pe acest subiect, cer Parlamentului să constate încetarea calităţii de parlamentar a senatorului Daniel Mora şi a deputatului Ştefan Bucur Stoica

Monica Macovei consideră că această decizie a Curţii Constituţionale este o lecţie pentru partide şi candidaţi. Aceasta arată că, chiar dacă, în momentul selecţiei candidaţilor de către partide, procedurile judiciare referitoare la incompatibilitate sunt în curs, există riscul unei decizii judecătoreşti definitive de constatare a incompatibilităţii şi al pierderii unui mandat de parlamentar.