Monitorizarea mass-media din Moldova: Televiziuni de partid, părtinitoare şi subiective

Pentru informarea opiniei publice privind comportamentul editorial al instituţiilor mass-media din Moldova în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, API şi CJI în raportul de monitorizare, constată că televiziunile reflectă mai mult interesul proprietarilor şi al guvernării.
Petru Macovei şi Nadine Gogu la prezentarea Raportului de monitorizare a mass media.
Petru Macovei şi Nadine Gogu la prezentarea Raportului de monitorizare a mass media. (media-azi.md)

Asociaţia Presei Independente (API) şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) două organizaţii neguvernamentale care monitorizează presa din Moldova înainte de alegeri au prezentat la 4 octombrie, primul raport de monitorizare a mass-mediei în perioada pre-electorală 15-29 septembrie.

Au fost monitorizate 28 de instituţii media – televiziuni, portaluri de ştiri şi ziare stabilindu-se că 8 din 12 televiziuni monitorizate au favorizat direct sau indirect anumiţi candidaţi la prezidenţiale şi i-au defavorizat pe alţii. Experţii au expus concluzia că acoperirea mediatică cea mai largă o are guvernarea democrată şi candidatul acesteia, Marian Lupu.

Marian Lupu este favorizat şi promovat de cinci televiziuni cu acoperire naţională şi care sunt, potrivit mai multor măsurări, cele mai vizionate. La această categorie a fost trecută şi televiziunea publică, cu precizarea că Moldova1 acţionează de o manieră mai voalată, ceea ce nu se poate spune însă despre posturile, Publika TV, Prime TV, Canal 2 şi Canal 3, din trustul controlat de democratul Vlad Plahotniuc. Andrei Năstase a apărut deseori în imagine la aceste posturi, în principal în materiale cu conotaţie negativă, durata intervenţiilor personale fiind nesemnificativă.

“Postul de televiziune cu acoperire regională, Jurnal TV a alocat foarte mult spaţiu pentru apariţiile şi intervenţiile lui Andrei Năstase şi ale reprezentanţilor Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA), majoritatea în context pozitiv. La acelaşi post, reprezentanţii PDM şi, implicit, Marian Lupu au fost în majoritatea cazurilor defavorizaţi prin menţiuni şi apariţii în context negative” scrie în Raport.

NTV Moldova şi Accent TV l-au favorizat pe Igor Dodon, atât prin spaţiul acordat pentru intervenţiile directe ale socialistului şi a reprezentanţilor PSRM, cât şi prin contextul pozitiv al materialelor.

Primului raport de monitorizare a presei în perioada electorală concluzionează că, o mare parte a posturilor mass-media din Moldova, “sunt părtinitoare, partizane şi deseori favorizează, chiar promovează anumiţi concurenţi electorali”, susţine directoarea Centrului de Jurnalism Independent, Nadine Gogu, într-un interviu pentru Europa Liberă.

“Constatăm că politica editorială a multor media monitorizate se bazează nu pe interesul publicului, dar mai mult pe interesul proprietarilor, care sunt şi politicieni unii dintre ei. Şi observăm acest lucru, în special, la posturile de televiziune cu acoperire naţională”.

În opinia N. Gogu, “toate acţiunile, şi ale concurenţilor electorali, şi ale partidelor care îi susţin sunt monitorizate şi reflectate cu lux de amănunte. Echipa de la televiziune merge în teritoriu, însoţeşte echipa concurentului şi reflectă. De fapt, se comportă ca televiziuni de partid.”

Precizăm că, în perioada electorală rapoarte de monitorizare a presei vor fi prezentate de către ONG-urile API şi CJI, săptămânal, până pe data de 13 noiembrie. Materialele fiind analizate atât din punctul de vedere al respectării principiilor unui jurnalism de calitate, obiectivitate, imparţialitate, pluralismul surselor de informare, separarea faptelor de opinie, cât şi sub aspect tehnic, din perspectiva recurgerii la procedee tehnice pentru a amplifica sau diminua anumite mesaje, ţinându-se cont de impactul major pe care îl are mass-media asupra creării opiniei publice şi de credibilitatea mare a acestora în rândul populaţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe