Moscova construieşte un centru de spionaj în Nicaragua

După ce, săptămâna trecută, trei oficiali americani au fost expulzaţi din Nicaragua, Kremlinul a anunţat că va construi o bază comună de spionaj, generând temeri la Pentagon şi în naţiunile învecinate.
(Captură Foto)

Guvernul rus construieşte un centru electronic pentru colectare de informaţii în Nicaragua, ca parte a eforturilor Moscovei de a-şi extinde activităţile militare şi de spionaj în Emisfera Vestică.

Centrul face parte dintr-un acord recent încheiat între Moscova şi Managua ce implică vânzarea a 50 de tancuri ruseşti T-52, au declarat oficiali ai apărării familiari cu rapoartele legate de acest aranjament.

Acordul pentru vânzarea tancurilor şi construirea bazei pentru spionaj a generat temeri în rândul unor oficiali din Pentagon şi din unele state ale regiunii cu privire la o comasare militară sub liderul nicaraguan de stânga Daniel Ortega.

Dezvăluirea planurilor pentru baza de spionaj are la câteva zile după ce trei oficiali americani au fost expulzaţi din Nicaragua. Cei trei oficiali ai Departamentului american al Homeland Security au fost ridicaţi de autorităţi, conduşi la aeroport şi trimişi în SUA fără bunurile personale.

Acţiunea guvernului nicaraguan este o indicaţie că deschiderea diplomatică recentă a administraţiei Obama faţă de Cuba nu a dus la îmbunătăţirea relaţiilor americanilor cu guvernele de stânga din regiune.

Cu câteva zile în urmă generalul american Petr Pavel tocmai afirmase că nu ar exista nicio informaţie care să sugereze că Rusia plănuieşte vreun fel de agresiune la scară mare în Europa.