Moscova dă înapoi. Rusia eliberează un suporter al opoziţiei care primise 3,5 ani pentru participarea la proteste

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)

Un tribunal rus a ordonat, vineri, eliberarea unui actor a cărui condamnare la închisoare pentru rănirea unui ofiţer de poliţie în timpul unui protest de astă vară a stârnit proteste publice pentru presupusa brutalitate a poliţiei şi injustiţie.

Eliberarea lui Pavel Ustinov, care a primit o condamnare politică, este extrem de rară în sistemul de justiţie rus şi survine în urma unei mobilizări masive a societăţii pentru tânărul de 23 de ani.

Filmarea arestării lui Ustinov din 3 august, care a devenit virală, îl înfăţişa pe actor uitându-se pe telefonul mobil în timp ce stătea lângă o staţie de metrou din Moscova, în timp ce în apropiere poliţia dispersa brutal protestul opoziţiei.

Filmarea arată cum patru poliţişti îl apucă brutal pe Ustinov, îl pun la pământ, iar unul dintre ei începe să-l bată brutal cu bastonul înainte să-l ridice şi să-l aresteze.

Ustinov a declarat că nu participa la protest, unul dintre multele organizate în această vară pentru a cere alegeri libere la Moscova.

În ciuda filmării, un tribunal l-a condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare după ce l-a găsit vinovat că l-ar fi ofensat pe unul dintre jandarmi în momentul arestării. Procurorii au cerut iniţial şase ani de închisoare.

Sentinţa a declanşat scrisori publice de protest şi cereri de eliberare a actorului, venite inclusiv din partea preoţimii ortodoxe sau a jurnaliştilor de la televiziunea de stat.

Sute de oameni au început, la sfârşitul săptămânii, să demonstreze în afara clădirii administraţiei prezidenţiale şi, pe măsură ce criticile luau amploare, şi-a exprimat nemulţumirea inclusiv un personaj cunoscut din partidul de guvernare Rusia Unită.

După ce presiunea socială a crescut, procurorii, aceiaşi care ceruseră judecătorului pedeapsa maximă, au spus brusc că cer ca Ustinov să fie eliberat din arest şi plasat doar sub control judiciar. Apelul se va judeca joia viitoare.

Kremlinul a afirmat că dosarul Ustinov este o problemă a sistemului de justiţie şi că nu poate interveni - în ciuda faptului că justiţia rusă este complet controlată.

Întrebat dacă a fost surprins că procurorii au manifestat o schimbare atât de dramatică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat „nu”.

Vara aceasta a fost marcată de numeroase proteste organizate de opoziţie, după ce autoritatea electorală rusă a interzis candidaturile liderilor opoziţiei în alegerile locale din Moscova, pe motivul unor probleme legate de listele cu semnături.

În timpul protestelor, cele mai masive din 2012, au fost arestaţi sute de manifestanţi, în multe cazuri cu o brutalitate ieşită din comun. În timpul verii, Kremlinul a deschis dosare liderilor opoziţiei şi a recurs la numeroase intimidări - percheziţii în miez de noapte şi interogatorii.

Evoluţia a fost interpretată ca un semnal din partea Kremlinului că puterea îşi pierde răbdarea cu protestatarii.

Cu toate acestea, partidul Rusia Unită a pierdut 30% din locuri la alegerile locale, numai în Moscova.

Alţi suporteri ai opoziţiei condamnaţi pentru protestele din vară rămân în spatele gratiilor, iar noua decizie din cazul Ustinov este considerată de activiştii opoziţiei drept o modalitate de a reduce tensiunile, evitând concesii mai mari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe