Vladimir devine Ţar: Rusia şi Bielorusia vor forma o "confederaţie economică" până în 2022 – Kommersant

Vladimir Putin
Vladimir Putin (ALEXANDER NEMENOV/AFP/Getty Images)

Rusia şi aliatul său apropiat - Bielorusia - intenţionează să formeze o confederaţie economică până în 2022, conform unui plan de acţiune dezvăluit de cotidianul Kommersant.

Integrarea Bielorusiei cu Rusia a devenit o posibilitate larg discutată ca unul dintre modurile prin care preşedintele Vladimir Putin ar putea să evite limitele constituţionale care îl împiedică de la o nouă candidatură în 2024.

Moscova a oferit avantaje economice regimului de la Minsk în decembrie - cu condiţia respectării unui acord din 1999 care preconiza un stat confederat cu o monedă comună, un sistem legal şi o apărare comună şi aceeaşi politică externă.

Confederaţia economică ruso-belarusă presupune crearea unui cod fiscal unic, a codului civil şi a listei de reguli privind comerţul exterior, pe lângă reglementări unificate ale pieţei, gazelor şi electricităţii, până în 2022, a informat Kommersant luni.

"Integrarea economică parţială va fi la un nivel asemănător cu cel din Uniunea Europeană şi este similară confederaţiilor sau federaţiilor - într-o serie de probleme", a scris publicaţia.

Printre puţinele detalii prezentate în planul de acţiune, Kommersant a raportat că Rusia şi Bielorusia se aşteaptă să-şi unifice politicile vamale şi energetice până în 2021.

Se preconizează că până la 1 aprilie 2021 va fi adoptat codul fiscal al uniunii.

Planul de acţiune lasă „celelalte prevederi ale tratatului” - inclusiv modul în care puterea executivă este organizată atât în Rusia cât şi în Bielorusia - pentru "discuţii" până în 2022, potrivit Kommersant.

Se pare că planul de acţiune nu are în vedere integrarea în domeniul securităţii, apărării, Justiţiei şi suveranităţii din cele două ţări.

O sursă de cabinet anonimă a confirmat la Moscova autenticitatea documentului pentru Kommersant.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor, luni, că planul de acţiune citat de Kommersant este „preliminar”. El a spus că foaia de parcurs a integrării trebuie să fie publicată înainte de începutul anului 2020.

La începutul acestei luni, premierul rus Dmitri Medvedev a afirmat că a finalizat planul de acţiune pentru o foaie de parcurs a integrării ruso-bieloruse împreună cu omologul său de la Minsk. Premierul Belarusului a declarat că se aşteaptă ca preşedinţii Vladimir Putin şi Alexander Lukaşenko să semneze foaia de parcurs cu 31 de articole în decembrie.

Maxim Vilisov, directorul Centrului pentru Studii în cadrul Societăţii pentru Crize, din Moscova, a numit planul de acţiune „un pas important înainte în elaborarea unui acord formal de uniune, conform The Moscow Times.

„La nivel executiv este realist. Dar politic - nu aş fi atât de optimist. Pentru Lukaşenko şi anturajul său, manevrarea între Rusia şi Occident aduce mai multe beneficii decât o alegere decisivă într-o direcţie sau alta, pentru că în acest fel ţara primeşte beneficii din ambele părţi", a declarat pentru The Moscow Times.

Kommersant a menţionat că economia Rusiei este de 29 de ori mai mare decât cea bielorusă, „făcând aproape imposibil să vorbim despre egalitate în cadrul programului propus”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe