Moscova întăreşte alianţa cu Teheranul: Va construi opt centrale nucleare în Iran

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său iranian Hassan Rohani Hassan, 13 septembrie 2013.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său iranian Hassan Rohani Hassan, 13 septembrie 2013. (MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / Getty Images)

La scurt timp după acordurile semnate cu Beijingul, Moscova a efectuat o nouă mişcare geopolitică importantă, semnând un contract interguvernamental cu Teheranul pentru construirea a opt centrale nucleare în Iran, a anunţat, joi, RIA Novosti.

Două reactoare nucleare vor fi construite în Centrala Nucleară Bushehr, localizarea celoralate şase centrale nefiind precizată. Tratativele dintre cele două părţi nu au fost încheiate complet dar se află în etapa lor finală, spun sursele presei ruse.

Cooperarea ruso-iraniană va continua în ciuda turbulenţelor internaţionale din jurul Teheranului, a declarat, la începutul săptămânii, preşedintele rus Vladimir Putin.

Rusia şi Iranul nu sunt numai buni vecini dar sunt şi parteneri de nădejde, a adăugat Putin.

Occidentul a sancţionat în repetate rânduri Iranul din cauza programului său nuclear militar pe care refuză să-l diminueze până la o cotă permisibilă.

Teheranul şi-a întărit recent colaborarea în domeniul militar şi cu Beijingul, China considerând alianţa dintre cele două ţări ca fiind rezolvarea mai „multor obiective politice, de securitate, regionale şi internaţionale importante”.

Pe lângă beneficiile economice directe pe care acest acord le va aduce Rusiei, Kremlinul a elaborat un plan alături de Beijing şi Teheran pentru excluderea dolarului din tranzacţiile comerciale bilaterale, lansând o lovitură directă Statelor Unite. Planurile Rusiei ar fi susţinute şi de alte ţări interesate să se implice în relaţii comerciale bilaterale „libere de dolar”.

Iranul, afectat de sancţiunile Occidentului, a evitat folosirea dolarului în trecut în numeroase ocazii, dezvoltând o amplă reţea de contrabandă cu petrol. În 2013, Teheranul a exportat în China ţiţei în valoare de 45 de miliarde de dolari.

În plus, alianţa Rusia, China şi Iran va accentua extindea imperiului euroasiatic prin controlarea strâmtorii Hormuz, un punct important al traficului maritim din regiunea Golfului Persic.