Biden: România poate deveni punctul cheie care leagă pieţele energetice de la Marea Neagră până la Europa Centrală şi de Vest

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden.
Vicepreşedintele SUA, Joe Biden. (Chip Somodevilla / Getty Images)

Vicepreşedintele american Joe Biden a declarat miercuri, la Palatul Victoria, după o întâlnire oficială cu premierul Victor Ponta, că în contextul în care Rusia îşi foloseşte resursele de energie ca armă împotriva noastră, este necesară consolidarea unei pieţe energetice europene sigure, diverse şi interconectate. Oficialul american a subliniat că „România poate şi trebuie să joace un rol important în această soluţie energetică”, iar „modernizându-şi infrastructura internă, poate deveni punctul cheie care să lege pieţele energetice de la Marea Neagră până la Europa Centrală şi de Vest”.

„Suntem foarte bucuroşi şi onoraţi de vizita domnului Biden. Mă bucur foarte mult că ne revedem după întâlnirea din octombrie de la Washington. Cred că vizita domniei sale este în cel mai potrivit şi mai necesar moment pentru România, momentul în care trebuie reafirmată ideea parteneriatului strategic, încrederea pe care SUA o acordă României şi partenerilor din zonă. Prezenţa domnului vicepreşedinte Biden la Bucureşti confirmă că România este un partener serios şi rolul pe care România îl are în regiune, confruntată cu provocări fără precedent în ultimii 20 de ani”, a declarat premierul Victor Ponta, citat de Hotnews.ro

Premierul a afirmat că a purtat discuţii cu vicepreşedintele Biden despre hotărârea Guvernului României de a-şi asuma toate implicaţiile poziţiei sale, respectiv cele în domeniul securităţii şi creşterii fondurilor pentru cheltuieli de apărare. Totodată, premierul a susţinut că România este deschisă investiţiilor pentru a-şi putea asigura, pentru sine şi Republica Moldova, o independenţă energetică.

„Putem să fim puternici, putem să ne îndeplinim sarcina aici, la frontiera de est a NATO şi UE. România este un suporter extrem de hotărât al finalizării acordului de investiţii şi comerţ între SUA şi UE - TTIP. România trebuie şi poate fi un exemplu de succes în această regiune, de securitate militară, de colaborare economică cu SUA. Am asigurat partenerii americani de sprijinul Guvernului pentru o justiţie puternică, independentă. Oricine încalcă legea, indiferent de poziţia pe care o are, trebuie să răspundă. L-am asigurat pe vicepreşedintele Biden că România va rămâne pentru SUA „a reliable and respected partner”, a concluzionat premierul Victor Ponta.

La rândul său, vicepremierul american a precizat că apreciază dedicarea pe care o arată ţara noastră faţă de prietenia româno-americană, adăugând că primul subiect despre care a vorbit cu prim-ministrul român a fost colaborarea SUA - România.

„I-am spus ceea ce ştia deja, şi anume că SUA se dedică cu multă încredere relaţiei dintre cele două ţări. Să nu va îndoiţi niciun moment de acest lucru. Securitatea naţională şi securitatea energiei sunt inseparabile în această parte a lumii. Ele se întâlnesc în necesitatea de a ne asigura că Rusia nu îşi foloseşte resursele de energie ca armă împotriva noastră. Cred că avem nevoie de o piaţă energetică europeană sigură, diversă şi interconectată iar aceasta reprezintă etapa principală în marele proiect de integrare economică care a început cu Comunitatea Europeană a oţelului şi cărbunelui. Suntem gata să vă ajutăm în acest domeniu dacă este nevoie pentru ca România să îşi dezvolte conductele petrolifere”, a declarat Joe Biden.

Vicepremierul american este de părere că ţara noastră poate juca un rol important în regiune în domeniul energetic.

„România poate şi trebuie să joace un rol important în această soluţie energetică. România, modernizându-şi infrastructura internă, poate deveni punctul cheie care să lege pieţele energetice de la Marea Neagră până la Europa Centrală şi de Vest. Prin extinderea reţelei de furnizare a gazelor naturale putem ajuta Moldova, ţară copleşită de dependenţa energetică faţă de Rusia”, a explicat acesta.

Oficialul american a adus din nou discuţia despre consolidarea statului de drept, subliniind faptul că demersurile în această direcţie sunt necesare pentru a atrage investiţii în ţara noastră.

„Am vorbit despre următorii paşi care pot fi făcuţi în cooperarea economică. Încercăm să întărim acordurile pe care le avem şi să stabilim noi acorduri pentru secolul al XXI-lea. Cea mai importantă măsură pe care România poate să o ia pentru a atrage investiţii şi a crea locuri de muncă este întărirea statului de drept. Dacă statul de drept este puternic şi justiţia se desfăşoară într-un mod transparent, atunci regulile pieţei sunt previzibile, iar companiile din întreaga lume vor investi. România este un aliat formidabil, un prieten adevărat, iar viitorul nostru împreună este strălucitor. Vă mulţumesc pentru angajament şi văd un viitor comun strălucit. Fie ca Dumnezeu să apere soldaţii noştri, soldaţii pe care îi aveţi în Afganistan”, a concluzionat Joe Biden.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne