Rogozin se autoinvită în România în august pentru a sărbători ”eliberarea capitalei de fasciştii români”

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin. (arhiva)
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin. (arhiva) (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Dmitri Rogozin, vicepremierul rus, a lansat, luni, o remarcă dură la adresa României, propunându-le liderilor de la Bucureşti, Viorel Ponta şi Traian Băsescu, să sărbătorească împreună eliberarea capitalei ”de fasciştii români”.

La scurt timp după ce a transgresat spaţiul aerian al României, Rogozin a ameninţat că ”va survola teritoriul României cu un Tu-160 (bombardier n.r.). Ulterior, acesta a mai declarat: „Domnilor din România, în curând vă vom explica totul - cine sunteţi şi ce credem despre voi”.

Atacul lansat de Rogozin aminteşte de un fapt istoric de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, intrarea Armatei Roşii în Bucureşti. Totuşi, vicepremierul rus redă în mod denaturat istoria.

„Le propun domnilor (Traian) Băsescu şi (Victor) Ponta să sărbătorim împreună, la 31 august, la Bucureşti, 70 de ani de la eliberarea acestui oraş de fasciştii români”, a scris Rogozin pe contul său.

Corneliu Coposu, una din figurile istorice ale României, care a întâmpinat armata sovietică la Bucureşti în calitate de Secretar General al Consiliului Miniştrilor, spunea, despre intrarea ruşilor în Bucureşti, următoarele:

”Au apărut ruşii! Când i-am văzut mi-am zis: Ăştia-s biruitorii Wermachtului ?! Era o căruţă, la care erau înhămaţi un cal şi o vacă!!! Penibilă intrare! În fine. A apărut unul, care era cam cherchelit şi nu făcea figură de general, dar totuşi era general, cel care comanda coloana! I-am asigurat că sunt bine primiţi, că nu vor avea probleme! Ei n-au tras nici un foc de armă nici în Bucureşti şi nici altundeva, pentru că nemţii erau luaţi prizonieri de armata noastră. Dar aceasta nu i-a împiedicat să dea un comunicat a doua zi că ”după lupte crâncene, glorioasa armată sovietică a eliberat Bucureştiul”! A fost un singur mort la ocuparea Bucureştiului un sublocotenent care s-a îmbătat şi s-a împuşcat din greşeală”, a reamintit Coposu, conform Corneliu-Coposu.ro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne