Georgia nu va lăsa Rusia să blocheze semnarea Acordului de Asociere cu UE, afirmă premierul georgian

Premierul georgian Irakli Garibaşvili 21 mai 2014 în Bruxelles
Premierul georgian Irakli Garibaşvili 21 mai 2014 în Bruxelles (GEORGES GOBET/AFP/Getty Images)

Premierul georgian, Irakli Garibaşvili, a declarat, miercuri, că Tbilisi nu va permite Moscovei să interfereze cu semnarea Acordului de Asociere dintre ţara sa şi Uniunea Europeană, a notat Mediafax.

Moscova ”intenţionează să intervină” în procesul de asociere comercială dintre Georgia şi Uniunea Europeană, a anunţat Garibaşvili citând informaţiile oferite de un oficial rus de rang înalt de la Kremlin.

În ciuda presiunilor efectuate de Rusia, Garibaşvili a asigurat că nu vor exista probleme până la semnarea oficială a acordului, programat în luna iunie cu ocazia unui summit european.

”Sunt încrezător în faptul că vom semna acordul fără nicio problemă sau dificultate”, a declarat premierul georgian, în cadrul unei întrevederi între Comisia Europeană şi guvernul de la Tbilisi.

Georgia şi Republica Moldova vor semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană pe 27 iunie, dată reprogramată pe fondul agresiunii ruse din Europa de Est.

Preşedintele georgian ales anul trecut a declarat în martie că "eşecul comunităţii internaţionale de a pedepsi agresiunea Rusiei pentru invazia din 2008 în Georgia a permis Moscovei să creadă că îşi poate permite capturarea Crimeei. Faptul că scenariul folosit în 2008 în Georgia - când teritorii ale unui stat suveran au fost ocupate prin forţă militară - este acum exploatat din nou în 2014 împotriva unei alte ţări iar acest lucru arată că în şase ani, atât noi, cât şi partenerii noştri, am eşuat să ne opunem Rusiei" a declarat el într-un interviu acordat AFP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe