Cum se vede fenomenul corupţiei prin ochii lui Joe Biden

Vicepreşedintele american Joseph Biden in Washington, DC, 24 octombrie 2011
Vicepreşedintele american Joseph Biden in Washington, DC, 24 octombrie 2011 (Mark Wilson / Getty Images)

Vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat miercuri, în cadrul vizitei sale oficiale în România, că în opinia lui corupţia reprezintă o altă formă de tiranie, iar atunci în ţara unde politicienii şi tribunalele pot fi cumpărate şi presa poate face propagandă, acolo există o societate care poate fi manipulată din exterior.

"Corupţia reprezintă o altă formă de tiranie şi poate reprezenta un pericol nu numai pentru economia unei ţări, ci şi pentru securitatea naţională. Există ţări care exploatează corupţia pentru a putea să exercite influenţe nefaste şi să submineze suveranitatea ţărilor din jur. Atunci când politicienii pot fi cumpăraţi, când tribunalele pot fi cumpărate, presa face propagandă, acolo veţi găsi o societate care poate fi manipulată din exterior, o societate care pierde controlul asupra propriului destin. Am văzut în Ucraina cum 15 ani de corupţie au subminat sistemul lor de instituţii militare şi capacitatea ţării de a se apăra", a spus vicepreşedintele SUA în alocuţiunea din finalul vizitei oficiale la Bucureşti.

În opinia vicepreşedintelui american, consolidarea statul de drept şi lupta împotriva corupţiei, care suge puterea naţiunii, sunt pur şi simplu acte de patriotism.

„În călătoriile mele de-a lungul anilor, am văzut ţări care au eliminat tiranii, dar apoi au trebuit să se lupte ca să-şi reia viitorul din mâinile oligarhilor. Am văzut ţări care înfiinţează instituţii puternice ale statului de drept şi prosperă. Cei care nu fac asta vor avea instabilitate şi nu vor reuşi să performeze în economie, pentru că locurile de muncă şi investiţiile se duc în altă parte. Toate sunt subminate când corupţia influenţează societatea. Corupţia suge din puterea naţiunii. Este o altă formă a tiraniei. Lupta împotriva corupţiei este pur şi simplu patriotism. Preşedintele SUA apreciază eforturile dvs personale pentru a proteja statul de drept în România. E important pentru economia dvs., pentru libertatea şi vieţile cetăţenilor care au dreptul să ştie că firmele lor pot să concureze fără să dea mită, că dosarele vor fi judecate transparent în instanţă, şi că nimeni nu e deasupra legii”, a subliniat Joe Biden.

Totodată, oficialul american a lăudat activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a Agenţiei Naţionale de Integritate şi a pledat pentru independenţa instituţiilor judiciare.

„Mulţi dintre dumneavoastră, din guvern sau din afara guvernului, aţi luptat pentru îndepărtarea corupţiei. (...) DNA şi-a stabilit independenţa şi a trimis o mie de cazuri în faţa justiţiei anul trecut, ANI a trimis peste şase mii de cazuri de incompatibilitate (...) Desigur, sunt lucruri care mai trebuie făcute pentru finalizarea acestor cazuri”, a declarat Joe Biden, adăugând că nu este de mirare că instituţiile anticorupţie din România sunt cotate cu cea mai mare încredere din partea populaţiei.

Vicepreşedintele american şi-a manifestat aprecierea şi pentru faptul că ţara noastră a ales un preşedinte al Curţii Supreme care luptă să protejeze independenţa justiţiei.

„Corupţia este o problemă grea şi complexă în orice ţară, însă poate fi rezolvată. Vă îndemn să faceţi paşi înainte şi să rezistaţi tentaţiei de a face paşi înapoi. Cereţi instituţiilor judiciare să fie libere în continuare”, a concluzionat Joe Biden.